29-06-2008                                        Variobaal                     Door: Kroepoek
Het gerucht ging al snel rond. Het Varioteam en de combinatie Heujbaal zouden een weekend draaien, met een gigantisch vermogen van 15 kilowatt onder de naam Variobaal. Helaas ging niet alles zoals het gepland was, maar het was een donders mooi weekend.

Voorbereiding

Alles stond er al toen ik donderdagavond aankwam op het terrein dat ver van de bewoonde wereld af lag. Mast, keet, zenderhok en natuurlijk koelwagens. Het was druk voor het zenderhok omdat de zender zijn vermogen niet wilde geven.

Zenderproblemen
De leverancier kon de 15 kW-er niet meer op tijd afleveren. Dan maar met een 5 kW-er het weekend draaien. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Deze kast werkte niet en ook een andere 5 kW-er wou ook niet werken. Wat een pech! Een kast die niet wordt afgeleverd en twee die niet werkten. Gelukkig stond er nog een T1800 in de schuur die werd aangesloten en direct prima 2 kW gaf.

 

Vrijdagnacht was er toen een uur of half 4 eindelijk signaal. Ook met de T1800 was het signaal overal goed te ontvangen. Zondagmorgen kon de 5 kW-er er achter, die was namelijk gerepareerd. Het probleem: 1 volt gloeispanning te weinig. 


Mast
De mobiele mast was een super mooi ding, die ik alleen nog maar van afstand had gezien. Dat kan ook makkelijk met een hoogte van om en nabij 80 meter. Alles mocht op de foto, behalve de mast. Geen probleem. Daarom alleen de topbuis met daarin 8 breedbanders en een RVR fabrieks-koppelbalk.

De keet is een super ding, mobiel en van binnen ziet hij er uit als een café. Niet voor niets heeft hij de naam als grootste mobiele café van Haaksbergen. Tweemaal Technics SL-1200 MK2, een MD-speler voor de tunetjes en een Dateq Apollo zorgden voor het geluid.

 

Soundprocessing

Daarachter stond aan soundprocessing: Behringer Denoiser, Symetrix Leveler, Aphex 204 Aural Exciter Big Bottom, Edison Stereoverbreder, Combinator en Mastercom, de laatste drie van Behringer. Dit klonk bij elkaar goed. Ook hier zorgt een Katruud voor het branden van het stereolampje en het lopen van de RDS-tekst.

Catering
Ook aan innerlijke mens was er gedacht. Een grote koelwagen stond achter de feestschuur met daarin sapjes en drankjes. Naast de koelwagen stond een aanhanger die tot de nok toe volgeladen was met hamburgers en gehaktballen. Geheel gesponsord en ik moet zeggen de gehaktballen waren fijn!

Stilte en respect
Ook bij de Variobaal ging de schuif zaterdag om 10 uur omlaag uit respect voor het overlijden van Stef Boomkamp. Er werd vlak voor 10 uur een mooi stukje verteld en toen stilte. Kippenvel op de armen. The Cats met Why werd hierna gedraaid en daarna nog een uur een aangepast programma. Dat is wat ik noem, respect.

Jongens, bedankt voor de gastvrijheid en tot volgend jaar?