19-06-2008                Walter en de Kikkers                                    door Chris

Een tijd terug kwam bij mij de vraag op nadat het singletje Hi Ha Honnepon had gekocht, wie is eigenlijk Walter en de Kikkers? Aangezien ik al vanaf mijn vierde jaar platen verzamel en dan vooral op het Telstar-label, wilde ik wel eens weten waar deze groep vandaan kwam.

 

Het ging allemaal nogal wat stroef om erachter te komen, aangezien niemand iets over deze groep kon vertellen, zelfs bij Telstar niet. Via Buma/Stemra kwam ik erachter dat ene W. van Helvoort de rechthebbende was. Na een lange zoektocht kwam ik via een aantal personen in Eindhoven uit, bij Walter van Helvoort, de Walter van de Kikkers.

 

Muziekschool

Walter  inmiddels 60 jaar, is geboren in Vlijmen (NB ) en is verhuisd naar Eindhoven. Vader Van Helvoort had een muziekschool in Eindhoven en Walter en zijn broer Ton kregen de muziek met de paplepel ingegoten. Op 15-jarige leeftijd werd Walter door zijn vader voor de leeuwen geworpen zoals hij zelf zegt, met een eerste optreden.

 

Haya aan de Playa

Zo heeft hij een tijdje muziek gemaakt met zijn vader onder de naam The Ampions. Hierna werd dit het orkest Calando uit Eindhoven, waar hij Piet Blankers ontmoette. Tijdens studiowerk leerde hij Noud de Bont en Jan Hermes kennen en zo kwam Walter en de Kikkers tot stand.

 

Bij Telstar zeiden ze al dat Hi Ha Honnepon en Met Haya Aan de Playa aangeleverde banden waren geweest. Dat verhaal klopt, want de opnames vonden plaats in Nederhorst den Berg. De foto voor de hoes werd wel weer in Weert gemaakt.

 

Snel daarna volgde de tweede opname, de inmiddels zeer moeilijk te verkrijgen Hiep Hiep Hoera, met op de b-kant Koekies. Koekies werd gebaseerd op de Andy Williams-show waar een beer altijd om koekies schooide. En omviel als hij die niet kreeg. De opnames van deze plaat zijn gemaakt in de eerste Telstar-studio in Budel.

 

Kinderkoor uit de klas gerukt

Ze zaten echter om een kinderkoor verlegen en er werd  s,morgens naar de school in Budel gegaan. Het hoofd van de school studeerde snel met wat kinderen het stuk in en ís middags werd de opname al gemaakt. Ze hadden alles zowat ingepakt toen ze erachter kwamen dat ze het omvallen van de beer er niet op hadden staan. De grote trom werd gepakt, ingedraaid in karton, en deze werd op de grond gegooid. Dat was het geluid van de omvallende beer.

 

De groep Walter en de Kikkers heeft ongeveer drie jaar bestaan. Van de singles zijn er volgens Walter een paar honderd geperst. Op de vraag of hij zijn mede muzikanten nog wel eens zag, was het antwoord:  alleen Noud. Komt het nog eens zover dat ze wat nieuws op nemen? Noud in ieder geval wel, antwoordde Walter van Helvoort.

 

Eigen exemplaar

Tijdens ons telefoongesprek in mei vroeg ik Walter of hij nog iets van de singles had. Alleen Hiep Hiep Hoera kreeg ik als antwoord, en tevens met de tegenvraag of ik deze had. Deze had ik inderdaad niet en ik kreeg van Walter het aanbod dat zijn eigen exemplaar voor mij was. Afspreken werd dat hij mij de single persoonlijk zou brengen brengen als hij in de buurt hier op de camping was.

 

Gisteren kreeg ik het telefoontje dat hij vandaag zou komen en zoals gezegd stond Walter hier voor de deur. Het was een leuk en boeiend gesprek en misschien dat ze ooit nog eens wat nieuws uitbrengen.

 

In ieder geval Walter bedankt voor de leuke informatie en bedankt voor het leuke singeltje.