29-12-2009                                        3D-team                                  Door: Wilco

Het is 08:45 uur en de motor wordt gestart om naar het eerste station in Friesland te gaan. Het gaat om het 3D-Team nabij Sneek. En wederom draaien ze vanaf een zendschip.

 

Een koude dag en de thermometer staat op -2 graden en de omgeving is wit van de vorst. Inmiddels rijd ik bij Meppel en is het signaal van dit station al te horen. Het zal me benieuwen wat ze erachter hebben staan en hoe hoog de mast is.

 

De boot op

Om half tien rijd ik over de rivier de Tjonger nabij Heerenveen waar volgens de Friezen Friesland echt begint. Om 10:25 uur arriveer ik bij het station en dan eindelijk, maar het is nog wel even zoeken waar ze precies zitten. Door de mist was de boot niet zichtbaar, althans slecht.

 

Koffie Wilco?

Dan is er koffie en dat is op deze morgen om te beginnen altijd wel lekker, om daarna in de keuken te mogen kijken bij deze piraat. Het is hier kouder dan bij ons, -3 graden, en de meren zijn nog bevroren. Het uitzicht vanaf de boot is mooi en rustig.

 

Stug volk, zo worden de Friezen vaak genoemd maar daar heb ik bij dit station niets van kunnen merken en ook niet bij de bezoekers. Hun taal kan ik niet verstaan, maar ze gaan over in het Nederlands en humor en interesse wederzijds zit er gelijk goed in. Gastvrijheid dat kennen ze wel.

 

Apparatuur

Vinyl, dat is het voornaamste wat er bij deze piraat wordt gedraaid en dit komt van 2 Reloops tafels RP4000 mkIII. Links en rechts van de platenspelers staat een DX-1000 mengpaneel van Behringer.

 

De verdere muziek die worden gebruikt komt van MP3 doormiddel van het programma BPM. Maar enkel voor de aangevraagde platen die ze anders niet op vinyl hebben.

 

Orban

Het bewerkte geluid dat ze produceren komt van een Orban de 8200 Optimod en voor de spraak gebruiken ze een Symetrix 528. Er staat nog een Digitech DSP16 tussen voor de echo. De RDS is van Katruud.

 

Gehaktballen

Tja deze was speciaal voor mij bewaard en in de pan gelegd. Een domper voor Reitze: ik wilde geen gehaktbal.

 

Zendapparatuur

De zender en de mast staan niet op de boot. Deze woonboot is hiervoor te klein en dat kun je al vernemen als er iemand binnenkomt. Zeemansbenen heb je wel nodig.

 

De mast staat op een hoogte van 45 meter met erin 6 breedband CTE antennes en de koppelbalk is van de 3-sterren parade. Alles is breedbandig. De zender is een dubbele CX met als sturing een Prais en het totale vermogen bedraagt 720 Watt.

 

Helaas moet ik er weer vandoor om boven Leeuwarden de volgende piraat te bezoeken. Tot de volgende keer.
 

Filmpje 3D Team

 

Wit bij Ommen

De boot waar de studio zich bevind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zie je veel op de nok van het dak 2 zwanen maar wat het betekend, geen idee