12-06-2009              Apollo & Spoetnik            Door: Jacob

Na een lange tijd afwezig te zijn geweest, weer eens een impressie uit Friesland. Op voorhand belooft deze impressie veel goeds.

 

Mast

Bij aankomst zien we de mast al staan en deze bereikt een hoogte van ruim 25 meter met daarin 2 Johanski-dipolen. En stralen doen dat wel.

 

Deze piraat is bekend in heel Friesland en misschien zelfs ook wel een stukje daarbuiten. En dat komt doordat deze man al jaren in de hobby zit.

 

Een echte R&S

Hij is ergens begonnen in de jaren 70 en nu nog steeds actief. Niet meer met hetzelfde spul want tegenwoordig staat er iets meer vermogen. Zo’n 1 kW en niet zomaar een kastje, maar een echte R&S met een dubbele VU250 erin.

 

Een zeer mooi exemplaar en hij is in een goede staat. Als sturing wordt er gebruik gemaakt van een RVR ptx30lcd, ook weer een zender die er niet om liegt. Gewoon een goede set dus en aangezien dit wel werkt hoeft deze man waarschijnlijk niet bang te zijn voor een stukje storing.

 

Geschiedenis

Om terug te komen op het verhaal. Deze man is al begin jaren 70 begonnen met de hobby. Dat valt wel te zien aan de foto’s en oude QSL-kaarten die te tevoorschijn komen en alle verhalen die erbij horen.

 

In die periode had hij contacten op de FM-band met 100 watt met mensen uit Limburg of Brabant. Iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen

 

Apparatuur nu

Ook de apparatuur is nu een stuk professioneler. Als mixer wordt er bij dit station gebruikt gemaakt van een Dateq Apollo en voor de soundprocessing vinden we hier de welbekende Aphex airchain

 

De stereo is ook te zien op één van de foto's en werkt uitstekend. Als ik het goed begreep ging het om een 14x sample. De RDS is van R&S en de 14x sample stereocoder zal ergens deze week plaats maken voor eveneens een R&S-coder.

 

Ik wil Henkie de Spoetnik bedanken voor de gezellige avond.

 

Meer impressies uit Friesland

En bij deze is het startsein voor de impressies in Friesland weer gegeven. Blijf kijken op de site want er gaan deze tijd een paar leuke komen uit Friesland. Klik hier voor als je graag een impressie op klompenboer wilt.