25-01-2009                            Buurman en Buurman               Door: Wilco

Zondagmorgen gaan we eens op bezoek bij een wel zeer jonge piraat. Een klein team dat bestaat uit 3 man en onder de naam Buurman en Buurman uitzendt. Hoewel het team jong is doet het absoluut niet onder bij vele grote zenders, integendeel.

 

Tijdens de rit naar dit station weet ik niet exact de locatie. De uitnodiging een paar weken geleden hebben ze het adres wel gezegd, maar ik ben het weer vergeten. Gelukkig herinnerde ik me de straat nog. Maar waar zitten ze precies?

 

Schitterende antennes

Dit bleek gelukkig niet zo moeilijk te vinden. Op deze zonnige dag schitteren de vier antennes tegen de horizon. De bovenste Sirio-antenne staat op een metertje van 35. Dit bleek het juiste adres te zijn want de dam oplopend hoorde je op de achtergrond al de muziek.

 

Buurman en buurman staat op de studiodeur. Duidelijk hier moet ik wezen. Binnengekomen treed je in een schitterende plek. Een omgetoverde schuur tot een ware gezellige huisbar met achterin de studio.

 

Koffie!?

Ja graag lekker. De studio is op dit vroege tijdstip niet leeg en er is gesprekstof genoeg. Inmiddels draait de vader van Buurman en Buurman want ook hij vindt het nog steeds prachtig werk, nu als gast-DJ. Vanwege drukke werkzaamheden gaat zijn zoon weer draaien, en gelijk gaat de microfoon open voor het aflezen van de verzoekjes.

 

Zender

De zender is een onbekende maar geheel fabrieks van Italiaanse makelarij goed voor 2 kW. De stuurzender is uit modules opgebouwd van het merk E-Tel, type AL10. De eindtrap kunnen we niet achterhalen, wel is het type ZW2000F.

 

Van vinyl

Veelal wordt er van vinyl gedraaid momenteel uit 2 verschillende platenspelers. Eigenlijk horen er 2 Numark TT1550’s te staan, maar omdat één bromt staat er tijdelijk een andere bij.

 

CD, dat is ook geen probleem bij dit station en hiervoor wordt een dual CD-speler van DAP-Audio type 600-D gebruikt. Zonder mengpaneel is het eigenlijk niet meer te doen en hiervoor staat dan ook een ETP PWR-M6X tafel.

 

Processing

Hoewel het geluid wel iets harder mag, klinkt het absoluut niet verkeerd, ook al ontbreekt echte soundprocessing. Wel gebruiken ze een 2x32 bands equalizer van het merk DAP-Audio type EQ-3231F. Zou het mooie geluid uit de stereocoder komen? Ook hier weer een merk dat je niet vaak ziet in piratenwereld. De coder is van Eurotel, type 0170-RA.

 

Dit team mag best wel trots zijn op de apparatuur, zeker gezien deze leeftijd.

 

Ruis…..

Inmiddels zitten we al aan de einde van de uitzending. Het station kondigt af en zet de zender uit. Er is ruis op de radio en Noord Nederland, waar dit station zijn luisteraars heeft, moet weer een tijdje wachten op de volgende uitzending.

 

Het is nog niet helemaal afgelopen want de mast moet nog neer worden gehaald. Simpel maar doeltreffend ligt de mast binnen 2 minuten plat.

 

We wensen dit jonge team nog veel succes in de toekomst en we komen zeker nog een keer weer. Het is altijd mooi om later te zien hoe dit team verder is gegroeid.

 

Filmpje Buurman en Buurman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzetten van de zender

 

 

Om vervolgens de mast te laten zakken