31-12-2009                                       Carbid FM                             Door: Andre Paradiso 

Als het zo doorgaat wordt het een jaarlijks terugkerend ritueel op oudejaarsdag in midden Nederland. Als ik ‘s morgens vroeg naar mijn werk rijd, luister ik even of de heren al wakker zijn. Nee nog niet. Dat is dan ook voor het eerst dat ik eerder ben dan deze melkboeren.

 

Knettersterk

Afijn, dat zal wel goed komen. Ja hoor, anderhalf uur later, zo rond 8 uur, pats boem en een knettersterk signaal staat aan op de 97.1 MHz. De heren van Carbid FM zijn voor het tweede jaar begonnen aan de oud- en nieuwuitzending.

 

Helaas

Ik zou zelf niet aanwezig kunnen zijn i.v.m. andere verplichtingen, maar door een paar dingen te verzetten kan ik dan ‘ s avonds rond half tien toch nog even bij dit team aanwippen.

 

Voordeel van dit team is dat de gehele dag de studio wagenwijd open stond voor iedereen, uitgezonderd de heren van het A.T. Maar ja bij wie zijn die wel welkom?

 

AOSL

Deze letters staan voor "Agrarische Omroep Stichting Lunteren". Ik vraag naar de reden en die is eigenlijk heel simpel: voor het eerst wordt de uitzending samengedaan door een bij elkaar geraapt zooitje etherpiraten uit de buurt.

 

Het voordeel is dat er meer materiaal en afwisseling van de wacht ontstaat. Anders wordt de dag wel erg lang. Het enige wat hetzelfde is gebleven, is de locatie.

 

Druk

Dit jaar waren er zeker 3 keer zoveel bezoekers als vorig jaar. Eentje kwam zelfs met een tractor met oplegger en vergat daarbij even de gespannen coaxkabel die op 3 meter hoogte hing, Hij schuurde er gelukkig net onderdoor anders was het nieuwe jaar waarschijnlijk net niet gehaald.

 

Antennes

De bewuste coaxkabel liep natuurlijk naar de antenne`s die op een hoogte stonden van 45 meter. De constructiemast hing op een telescoopkraan met daarin 2 RVR-richtantenne`s. Dat was voldoende om met het zeer lage vermogen van 500 Watt half Nederland door te stralen. Reacties kwamen ondemeer vanuit Uden, Bleskensgraaf en Almere.

 

Zender

De zender was ook dit jaar belangeloos ter beschikking gesteld door de bekende bouwer uit Ede, Het gingom een dubbele mosfet met no-tune sturing, Het vermogen van 500 Watt op de Bird-meter was meer dan voldoende. Na deze test kan ook deze zender in de verkoop.

 

Omnia

Het geluid van de eindprocessing kwam in tegenstelling tot vorig jaar niet uit de DSPX maar voor uit een Omnia One. En dat klinkt toch weer heel anders dan een DSPX. Vooral het laag was opvallend beter dan vorig jaar. Het mengpaneel was een welbekende Behringer.

 

Vinyl

Bijna alle muziek kwam die dag ouderwets van viny via de Citronics en Reloop draaitafels. Voor de platen die niet aanwezig waren op vinyl stond er ook nog OTS-DJ paraat. En eerlijk is eerlijk, die is bijna niet gebruikt. Want vanaf vinyl klinken ze toch net effe lekkerder. Ook het jingle pakket wordt steeds professioneler. Dit jaar waren de jingles van Decibel oftewel Rob.

 

Catering

Wat ook een vermelding waard is, is de catering verzorgd door de dame des huize`s (die later op de avond ook nog bleek te kunnen presenteren) en haar vriendin. Soep, gehaktballen knakworst en hamburger; het kon niet op, alles was zo`n beetje aanwezig. Op en top verzorging aldaar.

 

Eindconclusie

Een ontzettend leuk team, waar je het oudejaar ongedwongen mee kunt uit luiden. En waar het piratenbloed hard stroomt. Met weinig vermogen zulke afstanden maken is zeker knap te noemen.

 

Ik zeg dan ook graag tot volgend jaar, en ik beloof alvast dat ik die dag niks afspreek.

e nog niet.