02-04-2009                                        Drents Kabaal (DKB)                         Door: Wilco

Dit weekend gaat het weer los. De enige echte Drents Kabaal ofwel DKB. Jaargang 5 editie nummer 12  inmiddels alweer en bij elke uitzending waren we aanwezig.

 

Het team bestaat uit 7 man. Hoewel het team niet echt de beker verdient van technische hoogstandjes verdienen ze zeker een nominatie vanwege het doorzetten.

 

Een stukje filosofie

Geen technische hoogstandjes wil niet zegen dat het team niet weet wat het wil en wat het doet. Integendeel, dit team weet drommels goed wat het wil en kan en dat heeft zich wel bewezen de vorige uitzendingen. Maar niet alles gaat goed en dat gebeurt wel vaker, en zo ook deze keer weer bij DKB.

 

Gelijk beginnen

Het team dat bekend staat vanwege lange marathonuitzendingen en daarom wilden ze donderdag na het opzetten van de mast gelijk beginnen. Dat wilden ze ja, maar helaas er is een storing. Niet de oude R&S-zender want die levert geen enkel probleem. Maar wel storing in de antennes of kabel.

 

Meten en nog eens meten, het is niet goed maar waar? Ze verwachten dat de pluggen van de antennekabel, die uit meerdere delen bestaat, er niet goed aanzitten. De mast die met een trekker de hoogte in gaat, moet weer plat. Maar niet voordat ze er zelf inklimmen om het eerste kabeldeel eens te inspecteren. Reden dat de kabel uit meerdere delen bestaat is dat het handelbaarder is, en ook nog kostbaarder ivm met de pluggen, 100 meter op een rol is niet tussen schouder en elleboog oprollen met deze dikke kabel.

 

Rot

Ook dit gaf na vele uren werk geen resultaat. Waar zit dan de storing? Deze werd de volgende dag pas gevonden na bijna alle koppelingen los te hebben gemaakt en opnieuw de hebben gemonteerd. Een rotte aardeklem van deze dikke kabel bovenin was het probleem.

 

Na de coax te hebben vervangen gaat het weer vol gas. Al zijn ze dan wel 18 uur verder. Rond 12 uur vrijdagmiddag staat de ruim 90 meter mast kaarsrecht met erin de 8 breedbanders met een vermogen van 11 kW.

 

Hard

Maar dan is het signaal er toch en hoe? Het is gelijk overal hard te noemen op de 95.90 MHz. De inspanningen worden beloond maar dan slaat bij diverse teamleden de vermoeidheid toe. We moeten nog een heel weekend dus tijd om wat te slapen voor degene die het kunnen.

 

De studio waar het team zich bevindt is echt wat voor hen. In een oude boerenschuur staat alles opgesteld en dat geeft een Bourgondische indruk al mis ik de kippenpoten in plaats van de gehaktballen.

 

Geen  vinyl

Het team kiest voor gemak dus geen vinyl maar 100% van CD. Geen dual CD-speler maar gewoon 2 losse spelers. Hoewel er duizenden CD’s staan weten ze precies wat ze draaien. Niet klakkeloos wat draaien maar muziek die ze kennen en wat mooi is, zowel oud als nieuw, is het motto.

 

Mini

De processing is wat minder wild als de vorige keren die destijds uit een Orban-8200 kwam. Nu staat er een DSPX-mini achter met een voorset.

 

Storing met het antennesysteem een inspectie

 

Onoverkoombaar, de mast moet plat, maar eerst de rommel weer aan de kant.

Het laten zakken van de mast

Ingeschoven mast

 

 

Inmiddels staat de zender nog buiten bedrijf

 

 

 

 

Dag 2 bij aankomt de mast staat weer overeind

 

 

De laatste werkzaamheden worden nog verricht

De zender staat wel vol gas

 

Uiteraard niet zonder de aggregaten 1 op reserve zelfs

Processing

 

Only CD