02-03-2009                                        De Dolle Pater             Door: Max & Bart

De Dolle Pater draait bijna elke maandagavond van 7 tot 11 een gezellig piraten programma via de 97.1 Fm, ergens vanuit Noord-Brabant. Wij gaan u wat meer over hem vertellen omdat hij toch al weer wat jaartjes bezig is.

 

Stentor-zender

Zo begon de Dolle Pater zo’n 24 jaar geleden onder de naam ‘Radio Mustang’. Dat alles met een stentor-zendertje van 5 watt. Na jarenlang afwezig te zijn geweest van de 3-meterband, besloot hij ongeveer 3 jaar geleden om weer te gaan draaien.

 

Hij begon toen onder de naam ‘De Dolle Pater’ met een 40 watt zender met de MRF-238. Daarna is hij overgegaan naar een 80 watt zender die bestond uit een stuurzender, tussentrap en een eindtrap (BLF 177).

 

CTE-250

Dit begon te vervelen en daarom werd besloten om een CTE-250 te kopen. Dit setje staat elke week rustig te draaien op zo’n 250 watt. De RDS is de welbekende Mini-RDS en de stereo is van een onbekend merk, maar beiden werken prima.

 

Apparatuur

De soundprocessing is niet veel en bestaat uit een oud cassettedeck van het merk Aiwa met ingebouwde limiter. Het mengijzer is van Jamo, type 200. Verder wordt er gebruik gemaakt van 2 CD-spelers van Philips met het type Twindac.

 

De meeste muziek wordt gedraaid van de laptop, om precies te zijn is dit een Compaq Armada. De muziek wordt afgespeeld met het bekende programma BPM Studio. Voor de spraak wordt er gebruik gemaakt van de Shure SM 58.

 

Antennes

Natuurlijk moet het signaal ook verspreid worden en dit wordt gedaan door 2 rossen. Ze zijn beiden gepiekt op de 97.1 FM en doen hun werk erg goed in de kantelmast van 21 meter.

Hier zijn helaas geen foto’s van omdat het donker was, waardoor de mast niet eens zichtbaar was op de foto’s.

 

Abdij

 Tot slot waren wij nog erg benieuwd waarom deze zender ‘De Dolle Pater’ heet. Hij vertelde ons dat er een abdij in de buurt is waar nog enkele paters wonen en dat er vroeger een café was dat ook ‘De Dolle Pater’ heette. Vandaar.

 

Namens ons bedankt voor de sapjes en de gezellige verhalen, en veel succes met de hobby!