09-02-2009                                        Drents Kabaal                         Door: Gup

Maandag 9 februari was het zo ver. De zender van Drents Kabaal vanuit Zuidoost-Drenthe werd ‘s ochtends ingeschakeld tegen vijf uur. De hele dag gaat dit station plaatjes draaien vanwege. zijn verjaardag en dat via de 95.10 MHz in stereo en RDS.

 

Zender

De zender was in dit geval één van het merk R&S en wij kennen ‘m beter als de QB1100 en dan in dit geval de hoge versie, dus helemaal compleet op de stuurzender na. Er was niet al te veel spanning en daarom werd er nog een variac bij geplaatst om de goede spanningshoogte te bereiken. Al-met-al deed de kast om en nabij de 1000 watt.

 

De stuurzender was een bijna breedband-type met tiptoetsen en goed voor een 60 watt. Deze stuurzenders zien we veel en zijn gebouwd door de bekende bouwer uit Twente.

 

Mastje

Omdat dit station nog geen mast bezit, werd er eentje gehuurd. Drie keer acht meter en 10 meter topbuis met daarin 4 zelfbouw rondstralers en koppelbalk. Dit werkte prima en de verzoekjes kwamen van heinde en verre binnen.

 

Het mengpaneel bij dit station was de bekende DX1000. De soundprocessing bestond uit een Behringer setje. De Ultradyne de Ultramizer en de Edison zorgden voor de compressing en limiting en stereoverbreding.

 

Spraak

Het spraakgebeuren kwam voort uit de microfoon Behringer B1 in combinatie met de voiceprocessor 2496 en de echobak 2024. De stereo en RDS waren het merk Pira. Dit alles klonk prima naar wens.

 

Er werd bij dit station veel van CD gedraaid en daarvoor waren er dubbele CD-spelers aanwezig. Op de computer was SAM-3 geïnstalleerd om snel platen op te zoeken en daarop werd ook alles bij gehouden via internet.

 

Studio

De studio was ondergebracht in een oude slaapkamer. Groot was deze niet maar wel erg gezellig. Het bargedeelte stond er middenin en er was ruimte voor een koelkast en wat barkrukken. Alles in de studio was netjes afgewerkt en hij had het prima voor mekaar, van Amstel tot zender.

 

Tot Slot

Tegen de tijd dat ik wegging werd er nog doorgedraaid tot in de late uurtjes. Ik wil het station bedanken voor de drankjes en de gezelligheid en tot volgend jaar.