29-12-2009                                                    Dynamite                                 Door: Wilco

We zijn nu in de buurt van Dokkum en gaan langs bij een zwaardere piraat van Friesland. Tenminste dat was de bedoeling. Helaas deze zender is in oktober uit de lucht gehaald.

 

Een 3 kW-eindtrap en een testzender zijn meegenomen. Er staat nu enkel een meetzender en dat is het. Het bloed blijft enorm kriebelen bij deze piraat. ‘Maar ik moet het wel even rustig aan doen,’ vertelde hij bij een kop koffie.

 

Hallo hier Bremerhaven

Het ging veels te mooi want het signaal was overal te horen en hij liet me een brief zien vanuit het buitenland. Een brief van iemand vanuit Boedapest. ‘Daar was ik niet te ontvangen, maar wel in Bremershaven en dat schreef hij per brief.’

 

Deze luisteraar was werkzaam in de haven en daar luisterde hij op 1 juni 2009 naar de Dynamite iets na 17:00 uur. Toen draaide hij met een vermogen van 2 kW en 4 Rossen.

 

Knusjes

Dit zijn mooie dingen en we lopen naar de studio die zich in de woonkamer bevindt achter de kerstboom. Alles staat in een soort nisje. Leuk, knus, zeer netjes en alles compleet. Het voordeel om vanuit een woning uit te zenden is wel dat de AT-heren een huiszoekingbevel nodig hebben.

 

Ook Dynamite is geen station dat bestaat uit meerdere personen. Nee, ook hij zendt alleen uit. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Heel veel piraten in Friesland draaien solo met eigen zender en studio, alleen met de kerstdagen vormen ze een team.

 

Apparatuur

Met de techniek loopt dit station niet echt achter, maar super modern is de processing nu ook weer niet. Maar een strak geluidje produceren kan hij wel en daar gaat het eigenlijk om.

 

Een Behringer MDX8000 staat er als kopstuk maar niet alleen. Ook staat er nog een Inovonics 260 AGC/Leveler voor en een Ultrafex EX3200 staat ertussen. De RDS/stereo is van AEV-Stargate en deze staat ok in het processingrack.

 

Geen vinyl

Ook voor de spraak staat er wel wat tussen: een Symetrix 528E en een Virtualizer DSP2024P voor de echo. De microfoon is een Shure SM7.

 

Voor het mengpaneel heeft deze piraat gekozen voor een Dateq Apollo. Hij heeft geen vinyl al overweegt hij dat wel. Vinyl leeft, meer dan CD of MP3 maar voorlopig zijn de muziekbronnen 2 losse spelers van Sony.

 

Leuke VU

Leuk technisch detail is de VU- meter die hij in de studio heeft staan. Daarmee kan hij mooi bekijken hoe de insturing is maar het leuke is dat ook het stereoeffect wordt weergegeven. Hoe staat de stereo van de piraat of legale zender afgesteld. Ik kreeg een demo te zien en ik moet zeggen dit is echt leuk. Het gaat om Logitek Ultra-VU.

 

Antennepark

Tijd om weer afscheid te nemen maar niet voordat we de mast hebben bekeken. Deze staat nu op een hoogte van 38 meter maar dat was eerder 50 meter. Iets verlaagd dus. Twee zware 3-element richtantennes van het merk Aldena hangen in de mast. Per stuk wegen ze 18 kilo. Ze zijn niet gemaakt van aluminium maar van gegalvaniseerd staal en alles is roteerbaar.