08-02-2009                 Van Ontbijt Naar Koffietijd                            Door: Bram

 Er kwam een aanvraag binnen voor een impressie bij een piratenprogramma bij een lokaal radiostation. En wel Gelre FM die een regionale dekking heeft in de Achterhoek. Tja, zullen we dat wel of niet doen? Na enig overleg is toch besloten om deze impressie te maken.

 

Gelre FM

Gelre FM is een populair radiostation in de Achterhoek. Het programma 'Van ontbijt naar koffietijd’ wordt elke week uitgezonden op zondagmorgen. Programmamaker Ronny Froeling draait al sinds het begin bij deze omroep.

 

Hij vertelt: ‘Tot 1993 ben ik altijd zelf actief geweest in de piratenwereld en heb vele zenduren mee gemaakt.’ Toen in 1993 het voormalige Radio Vestingstad opgericht besloot hij om daar programma's te gaan maken. Het werd op de zaterdagavond het programma ‘Saturdaynight Fever’. 

 

Vier zenders

Radio Vestingstad was de lokale omroep van de gemeente Groenlo. Toen er op het station een andere eigenaar kwam, is dit overgegaan in Gelre FM en is ook meteen regionaal gegaan. Gelre FM heeft met vier FM-zenders goede dekking in oa. Groenlo, Lichtenvoorde, Aalten en Doetinchem.  

 

Bij Gelre FM is het programma verplaatst naar zondagmorgen waar het programma nu nog steeds zijn uurtjes draait. Zie verder: www.gelre.fm.

 

‘In mijn programma word er voornamelijk Nederlands, Engels, en Duits gedraaid, oftewel de piratenmuziek. Natuurlijk is er ook ruimte in het tweede uur voor groetjes en verzoekjes. Eerder deed ik dit alleen, maar omdat het programma zo goed beluisterd, is Bram Lurvink er bij om de verzoekjes te regelen,’ zo vertelt Ronny enthousiast.

 

Apparatuur

Aan apparatuur staat in de studio een groot Dateq BCS mengpaneel met daaraan gekoppeld 2 CD-spelers van Pioneer en wel de nieuwe serie CDJ-400. Op de schermen erboven zie je het programma PC-Radio. Dit is het automatiseringsprogramma, dat alle uitzendingen voor de verschillende gemeentes verzorgt. 

 

Aan microfoon hangt er een Shure. Op het rechterscherm zie je de verzoekjes binnen komen die Bram aan de andere kant in typt, zodat deze zonder fouten voorgelezen kunnen worden.

 

Soundprocessing

In de studio staan voor de verschillende edities Warsanis-soundprocessors en wel de rode versie 1401 en bij de zenders staat een Orban 2200.

 

Zendapparatuur

Kan weinig over gezegd worden:  de zenders zijn mij onbekend ik dacht dat het van RVR maar durf dit niet met zekerheid te zeggen. Op www.radio.nl/fmtv zie je foto’s van de vier zendmasten van Gelre FM die uitzendt op 106.2, 106.4, 107.2 en 107.5. Het antennevermogen bedraagt meestal 100W.

 

Gelre FM vriendelijk bedankt om even in de keuken van een legaal piratenprogramma te mogen kijken.