08-03-2009                                        KNG                           Door: Wilco

Zondagmiddag, op weg naar een Twents station en ik rijd weer door de mooie dorpjes die Twente rijk is. Door het glooiende landschap kijk je over het dorp heen en erachter staat een grote mast. Een mooi gezicht is het.

 

Station KNG ofwel kan niet gekker. We zijn er bijna. Ik parkeer de auto langs de weg want bij de tent komen we gewoonweg niet. Het signaal was hard in Ommen en ik was dus best wel benieuwd wat ze erachter hebben staan. Wat ik van te voren ook zat te gokken, ik bleek fout te zitten.

 

Zendertje

De zender is geen R&S-kast of 5 kW RVR-eindtrap, maar een eigenbouw sturing en een fabrieks eindtrap van Elenos, goed voor 2 kW zendvermogen. Het setje stond opgesteld in een paardentrailer en alles oscilleerde op de 97.00 MHz. De masthoogte, dat deed het wel qua signaal. Bovenin de 85 meter hoge zendmast zitten 6 Veenstra-antennes waar ook de koppelbalk vandaan komt.

 

De studio staat in een drassig weiland, door de regen van de afgelopen tijd, maar ze hebben het prima opgelost. Geen natte voeten en lekker warm door een grote heater. De studio bevindt zich op een plateau. Het vele vinyl ontbreekt hier uiteraard niet.

 

Wat zegt u?

Inmiddels is het zondag en je zou zeggen van de 10 man is het merendeel nog wel te verstaan. Nou niet dus, ruim de helft is zo schor dat ze niet meer verstaanbaar zijn, maar gezellig was het zeker.

 

Apparatuur

Aan draaitafels staan hier Reloops, typeRP-4000m3ds, opgesteld.  Tijdens de opbouw klonk het geluid uit de standaard elementen niet echt goed. Dit werd opgelost door 2 Concorde Ortofon-elementen te plaatsen. Ook van CD wordt er af en toe een schijfje gedraaid en dit komt allemaal uit de Denon DN-D4500. Het mengpaneel is van Behringer, de DX-1000.

 

Processing

Het klinkt allemaal goed in de oren en voor de soundprocessing gebruiken ze de MDX8000 van Behringer, maar niet voordat het eerst naar een voorset gaat. De Symetrix 422AGC/leveler staat er nog tussen en ook de EX3200 en een EX-1 van Behinger.

 

Stereocoder

De stereocoder is een TPM maar zit in een TPM-zenderkast ingebouwd. Een oudje uit de tijden dat lokale omroepen nog niet in stereo mochten uitzenden. Zo leidden ze de controledienst om de tuin. Of het werkte, geen idee maar leuk ziet het er wel uit.

 

Het team heeft absoluut niet te klagen over de vele verzoekjes. Ruim 600 zijn er gepasseerd en alles wordt met de hand opgeschreven en iedereen wordt opgelezen.

 

Het team wil ik bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid