23-10-2009                                                        KPN                                         Door: Wilco

Het is alweer een jaar geleden dat dit team, Koninklijke Piraten Nederland (KPN) aan de band zat. Vorig jaar hadden ze minder geluk, toen stuurden ze het signaal door maar dit werd onderbroken door de heren van AT en een dwangsom volgde.

 

Alles bij de hand

Dit jaar staat alles bij de studio. Zender en mast kunnen bezoekers live zien en het team vindt het ook het mooiste als alles bij de uitzending staat. Dit geeft gewoon wat extra sfeer.

 

Vrijdag laat in de middag gaat de mast omhoog. Het gaat allemaal goed. Extra accu’s worden geplaatst en de generator opgestart.

 

Geen vermogen

Terwijl het team bezig is met de zender gaat daar wat fout. De zender werkt niet, maar wat is het probleem? Er wordt gedacht aan de tussentrap, een enkele mosfet, die de RVR-eindtrap van 5 kW moet voeden.

 

Hiervoor is een vermogen van 200 Watt nodig maar geen vermogen op de meter. Na wat zoeken blijkt het de stuurzender te zijn die hapert. Een andere stuurzender komt er achter, namelijk een RVR Touch 30S, en daar is het signaal op de FM 97.0 MHz.

 

Tijdsdruk

Het team blijft er rustig bij maar toch voelen ze wat tijdsdruk. De zender moet in de lucht. Het is weekend en dan is het gewoon erg druk op de band.

 

KPN heeft geluk. Ze hoeven de uitzending niet in een tent te houden. Leuk voor in de zomer maar nu de nachten koud zijn, is een schuur toch wel erg prettig. Aan de aankleding is veel aandacht geschonken. Het ziet er goed en verzorgd uit. Al helemaal de buitenkant van de studio want die is helemaal betimmerd met hout.

 

Lekker likken

De studio zelf is er ook één om je vingers bij af te likken. Nu hebben we laatst al een gigantisch mooi kookeiland bij een piraat gezien maar ook deze kan er wat van, zo niet geëvenaard.

 

Processing

De soundprocessing bestaat uit een leveler van Ariane Sequel met een Omnia 6FM erachter. Gegarandeerd voor optimaal geluid.

 

Apparatuur

Ook de randapparatuur ziet er erg goed uit. Er wordt gebruik gemaakt van een D&R Clubmate mengtafel met links en rechts Reloops draaitafels, type RP4000-MD3’s.

 

Losse CD spelers staan er wel maar zijn alleen nodig voor het draaien van de jingles, want er staan duizenden platen opgesteld om de luisteraar dit weekend te plezieren.

 

Vleespakket

Aan de buurtbewoners is ook aan gedacht. Elk huis in de buurt krijgt een enorm vleespakket aangeboden namens KPN. Ze proberen de overlast uiteraard zoveel mogelijk te beperken, maar toch dit kleine gebaar. Voor het team is het een groot plezier.

 

Zoals elk jaar zendt dit station uit voor een goed doel. Meestal wordt hier wat voor gekocht wat diverse instellingen goed kunnen gebruiken. Wat het dit jaar is, dat blijft nog een verrassing.

 

KPN gefeliciteerd met het behalen van de marathon 2009, editie nummer 5