18-02-2009                            Klein Vogel                             Door: Wilco

Woensdagavond en door de drukte van de verbouwing heb ik wel even zin om eruit te gaan. En wat is dan een mooier om te gaan kijken bij een piraat? Geen tent, schuur of achter ‘t huis maar nu bij een piraat op de slaapkamer. Kortom weer eens een echte zolderpiraat.

 

Alleen niet zomaar bij een piraat voor mij. Een stukje geschiedenis zit hierin, enkel de piraat zelf heeft geen geschiedenis. Uitzending nummer 5 en zender nummer 2 heeft dit station dat de naam draagt Kleine Vogel.

 

Tamboer?

Onbekend? Waarschijnlijk wel maar dat gaat misschien veranderen als ik de naam Tamboer noem. Gaat er al een belletje rinkelen? Jawel we zijn aanbeland bij de zoon van de voormalige MW en FM-piraat Radio Tamboer en wie FRM (Free Radio Magazine) kent en goed heeft gelezen weet waar we het over hebben.

 

Bij binnenkomst werd er gelijk koffie aangeboden. Lekker en eigenlijk ging het daar mis. De zoon was mooi aan het draaien en met De Tamboer raakte ik in gesprek. Een mooi gesprek maar ik kwam niet voor hem. We hebben afgesproken dat we later een impressie houden over de Tamboer zelf. Toch kan ik die naam tijdens de impressie niet loslaten.

 

Bescheiden vermogen

De Kleine Vogel draait inmiddels via de 98.00 MHz in stereo maar geen RDS en met een bescheiden vermogen. Met 130 watt al is dat vermogen behoorlijk gereduceerd want de zender is een oudje, maar functioneert nog steeds goed.

 

Het eindvermogen kan naar ruim 300W gebracht worden maar doordat de stuurzender niet meer vermogen levert gaat het niet hoger. Op de sturing zit wel een low en high-stand maar dat scheelt maar een half watt: Low is 2 en High is 2,5 watt.

 

Goede muziek

De piraat is momenteel niet uit op vermogen maar wil goede muziek draaien. Wat de luisteraar en hijzelf mooi vinden. En daar komt de Oude Tamboer weer even om de deur kijken. Hij heeft een compleet andere smaak dan zijn zoon, maar samen vormen ze wel een mooi duo. Al heeft de Tamboer afscheid genomen, maar je voelt zijn bloed gewoon weer kruipen.

 

De masthoogte is 13 meter met een enkele Ross maar over het antennepark is hij niet helemaal over te spreken.

 

Boven in de studio zijn veel dingen nog herkenbaar aan de tijden van de Tamboer, zoals de tekst boven de deur. Zelfs de 2 platenspelers zijn uit zijn tijd. De Lenco’s L331 en ook de microfoon is nog authentiek, maar het merk is niet meer zichtbaar.

 

Vinyl

Veel vinyl is nog aanwezig, zo’n 3000 stuks ook van zijn vader maar hij mag ze hebben, op voorwaarde dat verkoop niet is toegestaan. De Tamboer zelf had veel meer vinyl maar daarvan is veel verkocht.

 

Geen processing

Hoewel dit station nog niet met processing zit, klinkt het absoluut niet verkeerd. Het volume wordt in de gaten gehouden via een cassettedeck.

 

Alles komt uit een voor mij onbekend mengpaneel, een Peavey MD-12. Vinyl maar ook veel CD’s en veel MD. Daarop staan platen die zijn verkocht, maar digitaal heeft de Kleine Vogel die wel voorhanden. Volop keuze dus. Er staan een enkele CD en een enkele MD-speler aangesloten, al worden ze in mindere mate gebruikt.

 

Een mooie avond en ook erg gastvrij. Iets dat we trouwens vaak merken bij piraten.

 

Filmpje Kleine Vogel