Terugblik op 5 jaar Klompenboer

 

Waar is het allemaal mee begonnen? Dat is niet zo moeilijk: TV team  op 3 augustus 2004.

 

Maar hoe de website precies tot stand is gekomen, dat weet ik zelf niet eens. Wat ik wel weet is dat ik zelf 17 jaar heb gedraaid en bijna week en in de jaren tachtig bijna elke dag.

 

Ach, de tijd vliegt en we mogen niet klagen. In 1997 ben ik gestopt. Ja af en toe een zendertest maar dat was het wel.

 

Bijna naar Veenhuizen

Mopperen mag ik achteraf zeker niet. Ik ben twee keer gepakt maar in die tijd was het drie keer de gevangenis in Veenhuizen. Juist, ik wilde wel de derde keer voor de bijl, maar dat is niet gebeurd.

 

Wel  hadden ze me op de korrel, twee keer zelfs, maar ik zag ze aankomen en wist de zender te verbergen. Eén maal reden ze door en de tweede maal kwamen ze binnen. Enkel de zender was weg. Hij lag in de vijver.

 

Ze zochten de zender en wist uiteraard wel waar die lag, maar dat vertelde ik ze niet. Laat ze zelf maar zoeken naar dat ding. Het was in een tijd dat het vermogen nog laag was maar  grotere afstanden konden worden bereikt dan nu met vele kilowatts.

 

Vele jaren heb ik me bewust op de achtergrond gehouden. Er kwamen kinderen en de inkomsten gingen naar de kinderen niet naar de zender. Maar toch blijft het gewoon jeuken.

 

TV-team

In 2004 begon ik weer te luisteren maar bij het TV-team ging het wel heel hard. Ze interesse werd nog meer gewekt door de verhuis-toestanden doordat AT bijna elke dag een dwangsom  te voorschijn toverde.

 

Ik was er niet weg te slaan. Wat moest ik er doen?  Ik kende deze jongens niet eens. Een beetje flesjes bier opruimen en foto’s maken terwijl TV0-team dacht: wie is dat?

 

Website in de lucht

Na wat foto’s te hebben gemaakt en weer thuis gekomen, was bij mij de gedachte: dit moeten meerdere mensen weten. Dit is mooi, dit is passie, en jawel een website was geboren. Geen NL- of TK-site, nee gewoon de ruimte die je krijgt via je provider met een ingewikkeld url-adres.

 

Het ging hartstikke mooi want ik had direct al 17 bezoekers op één dag waarvan ik misschien zelf wel 11 keer ben ingelogd. De getallen zag je elke dag stijgen. Dat er vraag was naar foto-impressie, dat zag ik al snel. Maar dat er een streven was? Nou nee.

 

En toen Koning, Keizer Admiraal….

Dat werd anders toen ik bijna dag en nacht bezig ben geweest met KKA. Wat was dat fantastisch om te doen en dat zag je later ook aan de bezoekersaantallen. We kwamen uit op 8000 bezoekers op één dag. Jemig wat gebeurt hier of beter gezegd met KKA, want daarmee had ik de smaak te pakken gekregen.

 

KKA was de doorbraak al gingen de bezoekersaantallen daarna wel onderuit maar toch bleven ze hoog genoeg. Dat we bekend waren, werd wel duidelijk na KKA. De verzoeken van andere piraten om een impressie te komen maken, stroomden binnen. Harstikke mooi om te doen en ik keek mijn ogen uit wat er allemaal is veranderd in de relatieve korte tijd na mijn laatste uitzending (1997).

 

Een abusje

Bij KKA ging het mis met de website. Een abuse-waarschuwing van de provider, maar wat wist ik ervan. Kortom te veel dataverkeer op de website. Dit moest dus anders en er kwam een NL-site met 250MB aan dataverkeer. Maar de site groeide en groeide en binnen een jaar zat ik op 1GB aan data per maand, terwijl het gebruik maar bleef stijgen.

 

Omdat ik alles alleen deed en geen sponsors had en eigenlijk ook niet wilde (want dat had ik eerder als piraat ook niet) werden de kosten toch wel hoog. Maar nog betaalbaar steeds. Wel werd er een oproep geplaatst voor donaties. Dit hielp om het enigszins de kosten te drukken.

 

Geen grote sponsors

Een rem hebben we niet gekend en 5 jaar later zitten we ruim op 1,7 miljoen bezoekers per jaar en nog steeds groeiende. Eigenlijk hebben we nog steeds geen grote sponsor en eigenlijk willen we dat ook niet eens, al is een beetje extra budget wel gewenst. Dit jaar hebben we de site moeten runnen met donaties en een sponsors en dat alles met een begroting van 500 euro.

 

Hoe kan dat? Ach een hobby kost geld maar vooral dankzij de inzet van mensen die met hart en ziel bijdragen aan de piraterij. Kortom, onze vrijwilligers, donateurs maar bovenal de piraten zelf waar we steeds weer welkom zijn. Extra dank is er voor Eric (www.ontvangst.org) want we en mogen gratis gebruiken van zijn servers en het domein www.klompenboer.nl.

 

Hoewel ik het nog jaren kan doen maak ik me ook wel eens zorgen: wat gebeurt er met ons archief? Het zal dood zonde wezen als dit verloren gaat als de website er ooit mee zou stopen. Of als we geen beschikking meer hebben over gigantische veel dataopslagruimte.

 

Conclusie:
Vijf jaar Klompenboer, wat nu? Ooit zal de piraterij stoppen op de 3-meterband en wordt dit geschiedenis. Wie de geschiedenis kent, weet het heden. In ieder geval hebben we dan een prachtig archief met een beeld van de dappere etherpiraten die uitzonden tussen 2004 en 2009, en misschien nog wel van veel later.