2-10-2009                                           Radio De Kolkenblazer                Door:

Dit keer zijn we bij een ploeg kerels die het Nederlandse lied hooghoudt en ook nog een beetje affiniteit met de piraterij heeft. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een weekend draaien.

 

Mooi in het hoge noorden van Friesland zal het plaats gaan vinden. De datum 2,3 en 4 oktober. De mast is geregeld, een zender gekocht, een tweede zender op reserve en geluidsapparatuur, muziek en dergelijk zijn allemaal wel in het bezit van het 11-koppige team. Wat kan er dan nog misgaan zou men zeggen?

 

Studio

De Studio mocht worden opgebouwd in een hotel. Een prachtlocatie: alle ruimte en voorzieningen die men wenst zijn er aanwezig.

 

Mast

De mast van 52 meter hoog met twee maal 3 -elements antennes kon men kwijt op een perceel van een plaatselijke boer. Maar ten tijde van het opbouwen liepen daar een handvol kalveren en enkele tientallen schapen rond dus dat is dan weer minder handig. Maar goed als het daar bij bleef zou men tevreden zijn.

 

Zender

Als sturing was het team in het bezit van een RVR van 20 watt die een Prais-eindtrap opstookte tot 1000 watt zendvermogen. Mocht er iets fout gaan, dan hadden ze een zelfbouw 4x4CX van 1400 watt met een zelfbouw stuurzender op reserve staan.

 

Het zendgeheel werd onder de mast in een paardentrailer geplaatst en gevoed door een aggregaat.

Straal zender

Om een geluidssignaal van het hotel naar de zender te krijgen maakte men gebruik van een 2.4GHz straalverbinding. Vraag me niet hoe het werkt want het zijn gewoon 2 computers, één in het hotel en één in de paardentrailer. Maar het werkt.

 

Soundprocessing

Het team maakte gebruik in de studio van de Symetrix stereo AGC/leveler, een Ultrafex pro en een Ultramizer pro. Het geluid dat vanuit 2 Technics CD-spelers en twee Technics SL1200 MK2 draaitafels kwam, ging in de welbekende Behringer DX 1000 en dan in de 2.4 GHz straalzender.Aangekomen bij de mast en zender ging het in een eigenbouw 16 maal sample stereocoder. RDS-coder is mij ontschoten.

 

Opbouw

Woensdagavond voorafgaand werd de studio opgebouwd in het kroeggedeelte van het hotel. Maar omdat er nog schapen in het land liepen, werd de test verschoven naar donderdag. Nadat er een afrastering rondom mast, aggregaat en paardentrailer was geplaatst.

 

Start

Vrijdagmorgen klokslag 6 uur werd de Prais-zender op vol gas gezet en het station draaide. Maar de eerste pech kwam een paar uur later. Enkele diodebruggen stonden in brand dus einde show en de reserve-zender werd opgetrommeld.

 

Maar voordat die aangesloten was ben je al weer even een uurtje verder en op een gegeven moment draaide de 4x4 CX dan ook mooi op 1100 watt. Big smile bij iedereen en maar weer op naar de studio.

 

Weer pech

In de studio aangekomen klonk het geluid vreselijk. Daaien, regelen, dingetje er tussen naar de zender, stereo afregelen luisteren goed? Ja goed, nee niet goed! Kortom, ‘s avonds om een uur of 8 kwam men er achter dat er een tulpkabel verkeerd om in de straalverbinding zat.

 

Ondertussen had een van de handige knapen van het team de Prais gerepareerd en dat was maar goed ook want de sturing die de 4x4CX aandreef begon een eigen leven te leiden. En helaas was dat dus ook meteen kaboembats einde oefening. Dus de Prais er maar weer achter.

 

Zucht….

De vrijdagavond draaide dus alles mooi naar wens en het hotel liep bomvol bezoekers en het was zeer gezellig. Totdat zaterdagmorgen het signaal weer verdween als sneeuw in augustus.

 

Nog een keer

Weer de diodebruggen uit de Prais gebrand. Nou dan maar met stuurzender verder. Rond het middaguur was de Prais weer klaar en toen kwam Jelle Russchen Friesland onveilig maken. Een collega-piraat is het haasje en De Kolkenblazers nemen het zekere voor het onzekere en besloten om de al zo vaak en veel verstoorde uitzending maar even op te schorten.

 

Hervat

Zaterdagmiddag om 16.45 is de uitzending weer hervat en tot het einde ergens diep in de zondagochtend zonder enige problemen uitgedraaid.

 

Men kan terugkijken op een wat rumoerig weekend.Het team van Radio Kolkenblazer bedankt alle helpende handen en alle aandacht en tot volgend jaar.