18-09-2009                                        Kooiplas FM                           door: Wilco

Wat ook mooi is, is om te kijken bij een marathonzender die aan het opbouwen is. Alleen je moet dat wel weten en dit keer had ik dus geluk. We zijn bij Kooiplas FM.

 

Hard doorwerken

Geen tent, geen mast, nog helemaal niets is er klaar op de vrijdagmiddag, terwijl ze aan het einde van de middag in de lucht willen zijn. Dat wordt hard doorwerken, maar dit valt mee. Het team straalt een enorme rust uit en ze zijn gedisciplineerd aan het werk.

 

Ervaring, daar draaien ze op. Hoewel Kooiplas FM pas zijn vijfde jaargang heeft, zijn de meeste piraten doorgewinterd en sommigen hebben wel 40 jaar ervaring en misschien nog wel meer.

 

Hijsen maar

Wie je ook spreekt men heeft de tijd voor je terwijl de klok doortikt om volgens de planning aan de band te komen. Inmiddels zijn de zes antennes gemonteerd aan de paal en aangesloten op een fabrieks koppelbalk. Nu zijn alle mannen nodig om de grote paal in de 85 meter hoge mast te schuiven om deze vervolgens op te hijsen. Ook weer klaar.

 

Het volgende teamlid bemoeit zich met de zender die geheel fabrieks is en bestaat uit 2 delen die opgesteld staan in een paardentrailer. Eigenlijk zonder problemen gaat de test van start en de zender haalt met gemak 8 kW. Hij zou meer moeten geven maar er is niet meer stuurvermogen. Het is genoeg zo.

 

Processing

Tussentijds houdt weer een ander teamlid zich bezig met de studio met name de processing. Deze is al ingesteld, toch verdient dit onderdeel nog wat aandacht. Zo moet de RDS worden ingesteld en de laatste check wordt uitgevoerd. Ook dit gaat eigenlijk zonder problemen alsof het dagelijks werk is.

 

Koffie mannen?

Tijd voor koffie en een broodje. Het is nog vroeg, zo rond 4 uur en we zijn al bijna klaar. De tent hoeft niet opgezet te worden. De studio bevindt zich namelijk in een schuur. Heel wat kleiner dan afgelopen jaren, maar dat maakt niet uit. Eenmaal per jaar zenden we uit voor ons en het plezier van de luisteraar en voor de studiogasten, maar vol is vol.

 

De studio is dus klein maar wel gezellig ingericht. De processing dat is een verhaal apart en ziet er machtig en strak uit. Of het ook zo klinkt, dat ligt aan het inregelen ervan, maar dat zit wel goed.

 

Kookeiland

Een Ariane Sequel en een Orban 8500 mogen het geluid produceren. Geen goedkope jongens en je koopt er een leuke middenklasse auto voor. Dit is nu kijken in de keuken van een piraat al heeft deze keuken een behoorlijk extreem kookeiland.

 

Ik heb genoten deze middag om dit te mogen aanschouwen. Inmiddels is Kooiplas FM te beluisteren op FM 97.0 MHz.

 

Update:

Zaterdagmiddag iets na de middag heeft Kooiplas Fm de uitzending op last van de gemeente Twenterand en de gemeente Tubbergen moeten staken, een dwangsom van 10.000 Euro per gemeente was genoeg reden om de stekkers eruit te trekken.

 

Laatste minuten Kooiplas Fm