18-12-2009                                        Kuhstall Rocker                                  Door: Wilco

We gaan vandaag voor de verandering eens de grens over. Het is winter en de wegen waren een dag van de voren onbegaanbaar maar gelukkig is dat op deze vrijdagochtend anders.

 

Bij Coevorden gaan we de grens over en de wegen blijven schoon totdat de Tom-Tom aangeeft: eerste weg linksaf. Dan verandert het zwarte asfalt in een witte deken en is het onverantwoord om harder te rijden. De teller komt niet boven de 45 kilometer uit.

 

Stapvoets

Stapvoets op sommige plekken komen we aan bij Kuhstall Rocker. Traum von Radio staat op de schuur waar ze zich bevinden en dit keer willen ze een weekend draaien beginnend op de vrijdagmiddag rond de klok van kwart voor 1 tot zondagavond in de late uurtjes.

 

De zender staat nog niet aan en het team is nog bezig om de laatste dingen aan te sluiten. En om een praatje te maken. Op de vraag wat wel en niet op de foto mag komen was het antwoord helder:  alles, geen probleem.

 

Een kijkje bij de mast leert ons dat deze behoorlijk is verhoogd na ons laatste bezoekje. Lachend vertellen ze: ‘Dit hebben we speciaal gedaan voor de Nederlandse piraten waar zulke grote masten staan.’ De top van de mast staat op 40 meter met erin 2 Rossen.

 

Puntjes op de i

De laatste puntjes op de i zijn geplaatst, alleen voor de gasten moet nog wel het een en ander worden geregeld, maar daar komt snel verandering in. De truck en koelwagen met bier worden bezorgd. Als je wilt uitzenden en er komen bezoekers dan moet je goed voor ze zorgen, zowel eten als drinken. We weten dat dit allemaal wel goed zit bij onze Oosterburen..

 

Nieuwe studio

Buiten is het eigenlijk te koud dus ga ik snel naar binnen waar de kachels volop staan te stoken. En op naar de nieuwe studio die net is gebouwd. Midden in het geheel staat een nieuw mengpaneel van Dateq, type Apollo. Met rechts een enkele platenspeler van Omnitronics type BD1550 met een Stanton 500-element.

 

Verder wordt er behalve van vinyl ook van MP3 gedraaid via 2 laptops die staan opgesteld. Een MD-speler die er staat wordt gebruikt voor de jingles. Toch een aparte combinatie: vinyl en MP3, maar muziek is muziek.

 

Proost

Eindelijk is het dan zover 12:50 uur de zender gaat aan, maar niet voordat we dit eerst hebben geproost met een borrel. Ik geloof dat ze dat in Duitsland Schnaps noemen, oké proost. En dan is het zover.

 

Alcohol frei ,das ist pas fein

Na de borrel gaan de doppen van de bierflessen open, maar dan zonder alcohol. In de winter alcohol vrij? Maar nee dit is lekker spul zeg: Krombacher Radle alkohol frei heet het.

 

De eigenbouw zender levert 35Watt vermogen die de Erti-eindtrap aan moet sturen die vervolgens weer 1 kW levert. En ook dat werkt allemaal met weinig vermogen retour. Dit wordt een leuk weekend.

 

Soundprocessing

De klanken komen vanaf een DSPx-mini die lekker rustig draait zonder teveel input en toch goede klanken levert. Na wat instrumentale platen te hebben gedraaid en wat vette polka’s gaat de microfoon open.

 

Een verrassende mengelmoes van Duits, Drents en Nederlands is de voertaal bij dit gastvrije piratenstation en gelijk stromen de verzoekjes binnen via de laptop. Anders dan in Nederland is dat hier het GSM nummer 01 en landnummer 49 ervoor.

 

Ruisssss

Maar om 13:10u wordt de noodknop ingeslagen en heerst er ruis op de radio en is de voertaal opeens Duits. Wat is er aan de hand? Het Duitse AT is in de buurt gesignaleerd en vele Duitse amateurs slaan dan alarm via SMS of telefoon. Dit gebeurt in Nederland ook maar bij ons blijft de zender veelal gewoon aan. Een rare gewaarwording en het bericht wordt geverifieerd.

 

Schnell bitte

En ook gaat alle apparatuur weg. Tot aan de laptops verdwijnt bijna alles van het toneel, want hier gaat het allemaal wel anders. Zo kan je voor elke MP3 die aanwezig is een boete worden gelegd van 1,50 euro per MP3. Het is nog nooit gebeurd maar ze nemen geen risico. Weg met het spul.

 

Na enige tijd gaat de zender weer in de lucht nadat alles weer op de plek staat. Loos alarm of toch niet? Het team denk van niet maar ze gokken het erop. AT-mannen in Duitsland blijken uitstekende vissers te zijn met veel geduld. Helaas is rond 15:00 uur de zender wel uit de lucht gehaald. Gelukkig valt de schade mee, want alleen de sturing van 35 W is meegenomen door de heren.

 

Stoppen? Nein!

Jammer maar het team zul je vast wel weer een keer weer horen. Is het niet morgen, dan overmorgen of komende maanden. Stoppen, nee dat is niet het goede antwoord. Hooguit wat rustiger aan.

 

Filmpje Kuhstall Rocker

 

 

 

 

 

 

 

De stuurzender die later in beslag is genomen

 

 

 

 

 

Nog even de laatste dingen aansluiten

 

 

 

 

Eerst een Schnaps en daar na de zender aan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het typische Duitse toetsenbord