23-10-2009                             LOL FM                           door: Wilco

De derde impressie op de vrijdag en we zijn bij LOL FM. Dit team zit nog niet aan de band maar is alles aan het opbouwen en dat gaat niet zonder problemen.

 

Zanderig

Alles lijkt goed te gaan maar het is nog vrij stil op het pas gehakselde terrein waar dit team dit weekend zijn marathon houdt. Een zanderige maar nog niet modderige bende mag je het gerust noemen. De tent wordt opgebouwd en een ander is met de mast bezig.

 

Eigen kraanmachinist

Dit team heeft echt alles in eigen beheer: tent, mast en zelfs hebben ze een eigen kraanmachinist om de mast omhoog te hijsen. Nee, niets is geleend maar wel onder het mom: huur niet wat uw baas u biedt.

 

De opbouw geschiedt voorspoedig en in alle rust. Terwijl de één bezig is met de tent is de ander bezig met de studio. En weer een ander teamlid met de mast. Zonder een vorm van gezeur. Ieder heeft zijn kwaliteit.

 

Mast omhoog

Rond 3 uur in de middag is het meeste wel gedaan maar de mast kost iets meer tijd dan is verwacht, al is er nog genoeg ruimte. Ook dit team kiest voor late opbouw,  maar wil wel graag alles startklaar hebben liggen.

 

De 78 meter hoge zendmast met erin 8 antennes zijn eigenbouw en zien er machtig maar ook vreemd is. De antennes zijn vreemd om te zien, net als de eigenbouw koppelbalk die van messing is . Dat dit werkt heeft de geschiedenis van dit station wel laten zien.

 

15 kW

De zender is niet eigenbouw maar wel geheel omgetoverd. Alle beveiligingen zijn eruit gehaald en kabels vervangen. Het beestje is al oud maar moet gewoon goed werken en dat doet het ook.

 

Hoewel deze Telefunken kast een 10 kW is, hebben ze deze getest op 15 kW, maar uit voorzorg laten ze hem op 12 kW staan. Dat is tenminste de bedoeling.

 

Apparatuur

De tent staat inmiddels en de studio is ruim voorzien van apparatuur zoals je kan bekijken in de vorige impressies. De processing is hetzelfde gebleven, een Omnia 3 FM. Enkel deze is uitgebreid want er staat nu een StereoMaxx voor.

 

Knap

Toch gaat er wat mis. Tijdens het ophijsen van de mast een paar meter boven de grond bezwijkt deze onder zijn gewicht. Hij buigt en knapt. Een vreselijk moment. De mast mag als verloren worden beschouwd.

 

Enorme krachten komen vrij als de mast wordt opgebeurd. Veel meer dan wanneer de mast rechtop staat en ook nog eens stevig is getooid.

 

Grote teleurstelling bij het team. Maar ze willen doorgaan. Een andere mast moet er komen maar waar haal je die vandaan op het laatste moment? De redding komt dieper uit Twente. Een soortgelijke mast werd in de avond gebracht.  En rond de klok van elf uur is de LOL FM te beluisteren op FM 97.30 MHz.

 

Veel plezier met de foto's, de opbouw van LOL Fm