29-12-2009                                                    PCH                                       Door: Wilco

Het is dinsdag 29 december en al 18:40 uur als ik ben gearriveerd bij de zevende piraat in het beloofde land op de grens van Groningen en Friesland.

 

Megalang

We hebben weer te maken met een mega-marathon. Al op 18 december is de PCH begonnen en ze gaan door tot 1 januari 2010.

 

Bij aankomst klinkt het rustig buiten, terwijl tegen de schuur een tent is opgebouwd van afdekzeil. Het is etenstijd en het is er nu rustig. Een ieder zit nu in de schuur.

 

Dit zijn best wel lange dagen voor een piraat maar vooral ’s nachts, krijg ik te horen. Dat wordt opgelost door af en toe de PC aan te zetten, want zonder rust is het niet te doen.

 

Nog een oude fiets

De mast staat op een verrijker op een hoogte van 35 meter met erin 4 eigenbouw Rossen. In een andere schuur staat de zendinstallatie. In de hoek staat een oude R&S-kast, een QB1100 zo te zien. Helaas is deze helemaal leeg.

 

Voor deze marathon draaien ze met een RVR-set goed voor een vermogen van 1 kW over de Friese en Groninger bunders.

 

Apparatuur

Weer terug gekomen in de warme studio neem ik een kijkje achter de bar waar de apparatuur staat opgesteld. Ook hier staat de bekende DX-1000 van Behringer en links en rechts staan de 2 draaitafels.

 

Ook dit team draait voor het merendeel vanaf vinyl en wel met platenspelers van High Q30D met Tonar Banana-elementen.

 

Ook de CD vindt zijn aftrek en dit gebeurt met 2 losse CD-spelers. De MP3-tjes komen uit de PC met het programma Otsjav.

 

Soundprocessing

De processing is Behringer. Er staan een mastercom MDX4000 als 2 bander met erachter of voor een Ultramizer DSP1424P en een UltraFex EX3200.

 

Voor de spraak gebruiken ze een Virtualizer DSP1000 met een XM-1800S microfoon, ook van Behringer.

 

Op naar de volgende piraat. Nog twee te gaan.