29-04-2009                                         Radio Oranje                                    Door: Wilco/Richard

Een bijzonder impressie want we zijn niet zomaar bij een muziekstation. Dit team vanaf de Veluwe draait namelijk met de oude Talento-zender. Juist, die zender die vorige week maar liefst 10 dagen in de lucht was en die het AT niet wilde ophalen.

De eindtrap en caravan zijn op de laatste draaidag daar in Slagcity opgekocht door Veluwe piratenteams die tijdens Koninginnedag de krachten hebben gebundeld. VPT, de Buurtsuper en Moonlight vormen Radio Oranje.

Hard

Een hard signaal, dat al te beluisteren is de avond voor Koninginnedag. Reacties uit heel noord en oost-Nederland. Dat kan ook niet anders, want er staat zo’n 8 kW op de 4 antennes. Dat betekent per breedband-dipool van een professionele Nederlandse bouwer, zo’n 2 kW. Het werkt allemaal goed, want de dipolen zijn niet uitgebrand.

 

De eindtrap werd aangestuurd door een stuurzender met mosfet-eindtrap. De start was op 95.9 MHz om vervolgens naar 94.5 te verhuizen, waar ook de rest van de tijd op is gedraaid. In stereo en RDS.

 

Mast

De eigen mobiele schuif/kantelmast stak ruim 50 meter boven de grond uit. Natuurlijk nemen we een kijkje bij de caravan die al deels een ander uiterlijk heeft gekregen. Wat minder oproepen gericht aan de overheid om de zender op te komen halen zoals een week eerder. Want dit team wil natuurlijk helemaal niet dat de zender wordt opgehaald.

 

Nieuw jasje

De zender krijgt de komende tijd zelfs een nieuwe behuizing zodat het allemaal wat minder spannend is met al die hoge spanningen. Nu moet je wel lef hebben om de caravan binnen te gaan, waar links de hoogspanningstrafo staan en rechts de diodebruggen. Gelukkig staat alles achter een meters hoog hek, maar de fotograaf (Wilco dus) stapte gewoon naar binnen.

 

Processing

De studio-apparatuur van Radio Oranje is afkomstig van De Buurtsuper. Voor verdere details verwijzen we naar de impressie van 31-10-2008. Als hoofdprocessing stond hier de Behringer-9024, met daarvoor nog een hele reeks Beheringer-kastjes.

 

Dit team draaide geen vinyl, want draaitafels stonden er niet. De meeste muziek kwam uit de PC en werd afgespeeld met Ots-AV, terwijl ook zo nu en dan de dual CD-speler de handjes moest laten wapperen.

 

Optredens

De apparatuur en de DJ waren goed zichtbaar want het stond op een podium. Compleet met spots en andere discoverlichting. En tijdens deze marathon traden er diverse regionale artiesten op. Toen wij er waren, op woensdagavond stonden al Randy, Jan Willen en het IJsselduo op de planken. Het publiek stroomde flink toe, op de fiets, met de auto of gewoon met de benenwagen.

 

Jingles 

Leuk waren ook de speciale jingles: ‘dit is Radio Oranje, de geit heeft gejongd, ik herhaal, de geit heeft gejongd.’ Een prachtige imitatie van de geheimzinnige boodschappen die Radio Oranje vanuit Londen in de Tweede Wereldoorlog. De boodschappen waren bedoeld voor het ondergrondse verzet die daar bijvoorbeeld uit konden opmaken dat er weer ergens een wapendropping zou plaatsvinden.

 

Zonder problemen –zover wij weten- heeft Radio Oranje vrijdagmiddag na bijna 2 dagen draaien de zender uitgeschakeld.

 

Theo Ontour caravan

Het blijft een verrassing waar het geheel de volgende keer is te bezichtigen misschien Utrecht Friesland of een stuk zuiderlijk.