11-07-2009                                              Relmus (AM)                                    Door:SKH

Vanuit een dorpje ergens in het verre noorden van Friesland staat een huisje, klein en gezellig maar qua zendvermogen groot. Al sinds jaar en dag op de FM en nu ook op de middengolf draait deze jongeman zijn platen de wereld in.

 

Ja, zeg maar gerust de wereld in. Gezien de afstandsrapporten is het een signaal dat bijna overal wordt ontvangen, op de AM dan uiteraard. Op de FM was Valkenswaard het verste waar hij binnenkwam, wel ontvangen op een dikke richter, maar toch.

 

Zender

Er wordt op AM met een Telefunken S 5252/3  gerapporteerd en op de foto’s ziet u zo meteen de mooie fabriekszender staan. De zender kan maximaal 1 kW geven maar staat normaal mooi op een 400 Watt stille draaggolf en gemoduleerd komt er dan 800 Watt uit.

 

Via een COS-6100o oscilloscoop van het merk Kikusui wordt de insturing van de muziek in de gaten gehouden en dat werkt wonderwel perfect. Dit is in het filmpje mooi zichtbaar.

 

Audio-apparatuur

De muziek komt vanaf een computer of van twee draaitafels van het merk JB Systems High Q10. De audio gaat dan via de Behringer DX 1000 naar de processing. Die bestaat uit een ongewoon stukje spul, namelijk de CRL SCG – 800 (limiter) en de Munter AP-5 5 multiband-processor met leveler. Zoiets zie je niet vaak voorbij komen in piratenland.

 

Als er wordt gesproken dan gaat dat signaal eerst door een Behringer virtualizer DSP 2024 P om er met een klein stukje echo iets van versiering aan te geven, maar dat moet niet te veel want op de middengolf komt veel echo niet echt tot z’n recht.

 

Woonboerderij

De studio is gebouwd boven het achtereind van het woonboerderijtje en uitermate geschikt om er even plaats te nemen. Eenmaal aan de bar gezeten sta je daar sterk in je schoenen wat betekent dat je er nooit meer vandaan komt, dus dat is wel in orde.

 

Nieuwe zender

De uitzendingen worden vanaf nu met een iets zwaardere zender gedraaid. Het is een stuurzender met daarop tweemaal de PL519 buizen en vervolgens gaat het HF-signaal naar een modulator met daarop tweemaal de 3CX 1500 buis.  Vandaar  uit gaat het signaal naar de eindtrap waar een 4cx 5000 A7 buis op staat.

 

Dit fabriekssetje geeft bij 100% modulatie (ingestuurd signaal) ongeveer 3 kilowatt aan zendvermogen. Genoeg om met de verticale zelfbouw  antenne, die in de ongeveer 20 meter hoge mast hangt, de signalen de wereld in te sturen.

 

Lekker kammen

Zoals op de foto’s te zien is, staan de mast en antenne behoorlijk  schuin. Tja hier in het noorden van Friesland stormt het bijna altijd. Iets waar de rest van de piraten van Nederland zich druk om maakt kamt bij ons de haren, de wind dus.

 

Bezoekers  Filmpje Relmus