20-11-2009                                       Schuddebuikjes                       Door: Wilco

Vrijdagochtend rond de klok van half elf even een telefoontje naar de Schuddebuikjes waar ik naar toe moet en hoe laat de zender aan gaat.

 

Om 12 uur gaat de zender aan nadat een buurtstation zijn uitzending heeft voltooid. Prima overleg en ideaal voor de luisteraar.

 

Reservelocatie

Het station bestaat uit 2 zenders die de handen bij elkaar hebben gevouwen om voor de eerste keer een marathon te houden. Dat alles van vrijdag 12 uur tot maandag 12 uur, tenminste als alles goed gaat. Een reservelocatie is achter de hand, alleen weten ze niet of ze er gebruik van gaan maken. Alles ligt dan ook aan het tijdstip dat ze uit de lucht worden gehaald.

 

We hebben even tijd om het één en andere te bekijken voordat jaargang 1 editie 1 van start gaat dus op naar de zender.

 

Zendapparatur

Hier staat een Suono-stuurzender die een Elenos T2000 aanstuurt. Alles is al getest dus zou het moeten werken.

 

Soundprocessing

De processing bestaat een oudere versie van Break-Away en wordt tijdens de uitzending gebruikt op een P-IV 3Ghz-machine met 512Mb geheugen. Ook de Asio-versie (zonder vertraging in de audio) kan hier op, aldus het team, maar dit komt later.

 

Alles is met dubbele XLR-verbindingen met elkaar verbonden. Zo’n 125 meter verderop staat de studio. De stereo en RDS uit het programma Airomate-2 staan bij de zender en die staan weer onder de 60 meter hoge mast die 4 antennes heeft. Alles is eigenbouw, al is de bouw hiervan wel uitbesteed.

 

Online

Eindelijk is het dan zover. Het is bijna twaalf uur. Een telefoontje voor de juiste overgang met de andere piraat die de laatste verzoekjes afhandelt en dan gaat de zender aan. Gespannen kijkt het team mee als alles online gaat, maar gelukkig gaat het gelijk goed. Opgelucht zie je het team verkassen naar de studio. Editie 1, jaargang 1 is een feit.

 

Stoommachine

Koffie, even kijken of dat ook goed gaat, nou nee dus. De koffie moet nog worden gezet, maar een koffiezetapparaat zonder water erin dat gaat fout. Bij de herkansing start na veel stoom dan de koffie.

 

De studio bevindt zich in een schuur en ziet er goed en verzorgd uit. Het draaigedeelte staat in een klein tentje in de loods. Een eigengebouwde en getimmerde bar en net geschilderd staat er strak bij. Leuk voor de verhuur maar of dat het geval gaat worden is maar de vraag.

 

Vinyl, MP3 of CD het maakt het team niet zoveel uit. Vinyl is het mooiste maar als het niet beschikbaar is dan worden er rustig andere bronnen gebruikt.

 

Apparatuur

De Behringer DX-1000 staat als mengpaneel als hoofd aan het geheel en aangesloten is hier de MP3 via de computer en de dual CD-speler van Citronic maar ook de 2 draaitafels van Reloop.

 

Zowel zendapparatuur als het geluid in de schuur en het licht is in eigen beheer.

 

Ondanks dat ik mijn briefje met aantekeningen tijdens de impressie ben kwijt geraakt, hoop ik dat deze impressie toch een redelijk beeld heeft gegeven van dit station

 

Schuddebuikjes bedankt en tot de volgende keer.

 

Filmpje opstarten zender