29-12-2009                                        Ster van het Noorden                          Door: Wilco

We gaan Friesland even uit nadat we onze tong hebben gebroken over al die rare plaatsnamen. Ik het ze geprobeerd eens uit te spreken maar het lukt mij in elk geval niet.

 

Groningen gaan we in en wel bij de Ster van het Noorden of wel Panter BV. Draaiend op de 94.50 MHz en met een vermogen van 2 kW en met een mast van 25 meter met erin 2 gepiekte antennes. De zender is een Suono met als eindtrap een RVR VJ2000.

 

Tevreden zijn ze over het bereik hoewel deze frequentie niet helemaal vrij is in het zuiden. Dit is ook niet te verwachten met zulke dagen want iedereen wil draaien. De naam is even veranderd tijdens deze feestdagen: Ster van het Noorden klinkt wat vrolijker.

 

Witte Panter

Panter BV dat is de eigenlijke naam die voor een deel is overgenomen van zijn vader de Witte Panter. Hij liet me een sticker zien van de jaren 80. Dit station ken ik en ik heb dikwijls rapport met hem gemaakt (verbinding) toen ik nog in Dedemsvaart woonde. De naam heeft zijn zoon overgenomen alleen heet het nu Panter BV.

 

Helaas heeft de oude Panter geen zendapparatuur meer staan, maar heeft wel zijn platen behouden. Die zijn nu van zijn zoon en dat zijn er nogal wat. Ruim 9000 stuks staan achter de studio opgesteld. De hele collectie is niet alleen door zijn vader verzameld, ook door zijn opa.

 

Kopstoot

In een schuur bevindt zich de studio. Het is er lekker warm want alles wordt opgestookt door gaskachels. Het plafond is net hoog genoeg maar waar de studio zich bevindt is het dak net enkele centimeters lager of ik ben iets te groot. Ik moet het hoofd buigen maar het gaat net goed.

 

De studio is ruim maar niet voorzien van een bar wat je vaak ziet. Hier staat alles tegen de muur en de andere muren worden gebruikt voor het opstallen van het vele vinyl.

 

Op het moment dat ik binnenkwam in de studio zit er een piraat achter van mijn leeftijd en wat verwacht je dan: juist vinyl. Maar nee, de MP3-player staan aan en hij is druk bezig met het volgende nummer in te laden. Typerend en humoristisch.

 

Apparatuur

Een Dateq Apollo wordt hier gebruikt als mengpaneel en links en rechts staan 2 platenspelers opgesteld van Citronic (PD-1MK3) met Tonar Banana Q-Bert elementen  Voor de CD’s staan er 2 losse 19-inch spelers van Koolsound, type CDS100. MP3’s die worden gebruikt komen uit de computer via het programma OTSAV DJ Pro.

 

Processing

Een MDX8000 staat er als kopstuk van Behringer en daar is het team best tevreden over. Maar niet zonder de CBT-leveler, de VTR254 met er tussen een EX3100 van Behringer. Ook de stereocoder is van CBT type VTR401A en die zie je niet zo vaak.

 

Voor de spraak maken ze gebruik van en Virtualizer DSP2024p met een Sennheiser E845 microfoon.

Op 24 december is de zender aan gegaan en ze gaan door tot nieuwjaarsdag 1 januari. Als afsluiting komen 6 DJ’s van bekende radiostations  presenteren op de radio. Daar is ook een mooie jingle voor gemaakt.

 

Verder wil ik het station ook nog even bedanken voor de uitnodiging en tot de volgende keer.