22-04-2009                            Talento Team, Diamant en de R&S                 Door: Wilco

Dit wordt een terugblik op een lange marathonuitzending (10 dagen), maar wat ging er aan vooraf? Heel simpel, Talento Team heeft tijden geleden zijn laatste uitzending gedraaid en toen de zender te koop aangeboden. Maar niemand wilde die klapperkast hebben, al was de prijs nog zo laag.

 

Als hij dan niet te verkopen is, moet hij maar -vanwege het milieu- gescheiden ingeleverd worden. Maar wie neemt een eigenbouw hoogspanningbak van 10 kW aan?  Juist het AT. Dat is de aangewezen instantie voor het inleveren en recyclen van zenders. Groot en klein, oud en nieuw.

 

Theo, waar blijf je?

Het is een cadeautje zelfs, want ze krijgen hem gewoon mee via een uitnodiging op de radio. ‘Theo waar blijf je’, was daarom geregeld te horen in humoristische spotjes.’ Niet alleen de zender, ook de caravan zit in het verrassingpakket. Helemaal startklaar om zo achter de nieuwe bus van AT te koppelen.

 

Perfect

Vrijdagmorgen (nee niet deze week, maar de week daarvoor) werd de zendmast opgezet die op een hoogte stond van rond de 56 meter met bovenin 6 eigenbouw antennes en eigenbouw koppelbalk. Het wachten was op de zender die nog wel eens wilde happeren of zou gaan uitvallen. Maar nee het werkte allemaal perfect, een dikke 9 kW op de klok en daar bleef hij ook op staan.

 

Ze komen?

De verwachting is dan ook dat het AT de zender wel snel zou komen ophalen, zeker na een heel weekend draaien. Dus maandagmiddag zat het team al met een brede lach te wachten op de heren van AT, maar ze bleven uit. Vreemd nou ja, we gaan door tot zaterdag maar dat lukt toch, is dan de verwachting..

 

Succes

De leden hadden met veel dingen rekenschap gehouden, enkel niet met de luisteraars die in ontzettend grote aantallen gekluisterd achter de radio zaten. Natuurlijk is ook de spanning bij de luisteraar merkbaar. Zal het allemaal goed gaan? Inmiddels liep het aantal reacties uit de hand, op een positieve manier.

 

Dag 5….

Dinsdag ook toen ging het goed, nog geen signaal van AT. Althans er werd wel gebeld op hun mobiele telefoon maar hoe serieus moet je een telefoontje nemen? Voorzorgmaatregelen werden niet genomen maar de speculaties gingen wel snel ten ronde: wanneer en hoe laat komen ze de zender halen? Woensdagmorgen het kan niet anders en de verwachting is dan ook voor 10 uur in de ochtend. Maar een dag later…… nog steeds geen AT.

 

Dag 6…..

Het lijkt of AT niet wil happen. Op een andere manier kan de overheid deze strijd wel eens winnen. De vermoeidheid slaat namelijk toe. Het eerdere idee om tot zaterdagavond door te draaien wordt niet gehaald, zo te zien. De accu’s zijn leeg van het team. Besloten wordt om woensdagavond de stekker er zelf maar uit te trekken en de reserve-zender maar op te bergen.

 

En dag 7…..

Maar dan een dag later, zijn ze nog steeds te beluisteren op 95.9 MHs in stereo en RDS. Er zijn nieuwe humoristische jingles gemaakt, vrije dagen opgenomen, en dag 7 met

Nederlandstalige muziek op de radio gaat van start.

 

…..10 dagen

En na dag 7 komt ook nog dag 8 en dag 9. In totaal draaiden ze door tot zaterdagnacht vol en is de zender op enkele uren na 10 dagen onafgebroken in de lucht. Proficiat. Duizenden reacties via SMS, bijna hetzelfde aantal live aan ’t schap en vele tienduizenden luisteraars. Nee misschien wel een paar honderd duizend luisteraars moeten het voorlopig weer zonder muziek uit Slagcity doen.

 

Studio

We nemen niet afscheid van het team voordat we even gaan kijken in de studio en bij de zender. In een loods stond 10 dagen lang de studio opgesteld met wat ruimte voor de bezoekers. De studio was van alle gemakken voorzien.

 

Veel werd er van MP3 gedraaid maar dat bepaalde de betreffende piraat zelf. MP3’s komen uit het programma Otsav, voor de  CD’s stonden er 2 losse spelers van Sony terwijl de platenspelers van Technics zijn, de Sl210MK2 met Stanton 500 naalden. Het mengpanel tenslotte is van Dateq LPM 7.3.

 

Soundprocessing

Processing voor de spraak is een VIP1 met een R0DE microfoon. Voor de soundprocessing werd aan de studiokant een Omnia 6 gebruikt. Bij de zender die een stukje verder opstond, werd het opgevangen door een Omnia 3FM-T om vervolgens de zender in te gaan. Tussen studio en zender werd internet gebruikt om de muziek te streamen.

 

Zender verkocht

Helaas konden we de stuurzender niet zien. In de caravan was het te donker om veilig te betreden vanwege de hoge spanning. De spanning is nodig voor de eigenbouw zender die 10 kW kan gooien en zaterdagmiddag eindelijk is verkocht aan de hoogste bieder.

 

Rest mij nog Talento, Diamant en R&S te bedanken voor de bijna 10 dagen van heerlijke muziek op de radio. Muziek die niet is te horen op een commerciële zender, enkel en alleen bij een piraat.

 

BEDANKT!

 

Filmpje TDR

 

 

 

Stuurzender

Tussentrap

Eindtrap

 

 

Cavityfilter

 

Hoogspanningstrafo

Gelijkrichting

 

 

 

Achterkant Omnia 6