Nieuwleusen lijkt Lichtenvoorde wel

door Tim Berghuis. maandag 03 augustus 2009 | 08:41 | Laatst bijgewerkt op: maandag 03 augustus 2009 | 08:51

Bron: De Stentor

 

NIEUWLEUSEN - De mond van Jacco Leentjes valt steeds een stukje verder open. Hij wijst op zijn armen. Kippenvel. De medeorganisator van het vijfdaagse piratenfestijn 'TV Team' mag dan broodnuchter van aard zijn, de muzikale piraterij in de feesttent wordt door hem als uniek omschreven.

En hij is niet de enige. In zes jaar tijd en in drie legale piratenjaren is er in Nieuwleusen een heuse hype ontstaan. "Mooi, mooi, mooi."De stofwolken van de immens populaire Zwarte Cross in Lichtenvoorde zijn nog maar net boven de Achterhoek opgetrokken, of er wordt honderd kilometer noordelijker nieuw hoogtepunt op de piratenladder geboren.

 

De planken van de feesttent in het land van boer Schuurman aan de wethouder Bijkersweg wiegen heen en weer op de inspanningen van de massa. Het is stampvol en het dak gaat er bijna letterlijk af. Schattingen van de bezoekersaantallen variëren van tweeduizend tot drieduizend bezoekers. Jacco Leentjes legt zichzelf het zwijgen op, daar er officieel van maximaal duizend bezoekers was uitgegaan.

De stroom feestgangers overtreft de stoutste verwachtingen. Een kniesoor die over gedrang klaagt. Klotsende oksels te over, maar niemand die van de warmte bezwijkt. EHBO en security zitten met de armen over elkaar een drankje te nuttigen, dus met de veiligheid zit het wel snor. De vijfdaagse van het TV Team is een traditie geworden.

 

De vraag is of het terrein meer bezoekers aankan. Terug naar zes jaar geleden. In het geniep en voor een mannetje of vijftig werden er plaatjes de illegale ether ingeslingerd. Met het verkrijgen van een vergunning, drie jaar terug, is het hek van de dam gegaan.

 

De Paladijns hebben Nieuwleusen uitverkozen om voor het eerst in 33 jaar weer het podium te bestijgen. Het Vlaamse kwartet valt van de ene in de andere verbazing. "Ik dacht dat ze de tent afbraken." Met grote ogen: "Onvoorstelbaar dat het Belgische lied hier zo populair is.

Ik moest zelf soms op mijn briefje spieken voor de tekst, terwijl ze het in de zaal allemaal uit hun hoofd kenden."
 

Een meisje verschijnt in de deuropening van de artiesteningang. Ze is laaiend enthousiast en wil hoe dan ook een cd. Maar promotiemateriaal blijkt de grens niet mee over te zijn gegaan. Een pruillipje. Totdat er onderuit een tas een plaatje met rode hoes wordt gevist. "Dit is echt de enige cd die we hebben. Alleen aan niemand vertellen hè." Ilse Prins uit Veeningen glundert. "Hoeveel moet ik ervoor betalen", vraagt ze. "Niets." Dolgelukkig stormt ze de feesttent weer in. "Heel erg bedankt."