11-09-2009                                        Radio Uniek                                        Door: Wilco

Vandaag gaan we op bezoek bij een team dat eigenlijk anders is dan andere stations maar waarom?  Radio Uniek, daar gaan we nu naar toe en het is geen geheim dat we in Staphorst zijn. Normaal gebruik ik geen plaatsnamen maar door de vele reclame is dat massaal bekend geworden.

 

Slaapkoppen

Jaargang 5 inmiddels en ook dit jaar een marathonuitzending van een team dat bestaat uit een paar man. Dat is knap omdat ze toch alles live presenteren op de radio, dus er komt weinig slaap aan te pas.

 

Vergunning

Voor deze marathon hebben ze voor het feest een vergunning aangevraagd. In deze plaats leeft het enorm en het enthousiasme straalt er gewoon vanaf. Het wordt volle bak, zeggen ze. Vanavond over de 900 man, terwijl er op dit moment geen hond in de tent zit. Moeilijk voor te stellen maar toch zit later die dag de tent propvol, mede door de vele artiesten die optreden.

 

Complete jeugd

In deze gemeenschap leeft piraterij enorm. Want het is hoofdzakelijk de plaatselijke bevolking die afkomt op deze marathon. De complete jeugd van dit dorp mag je wel zeggen.

 

Staphorst mag er best wel trots op wezen want elk jaar loopt het dorp leeg en zelfs de plaatselijke horeca sluit zijn of haar deuren voor dit evenement. En dat altijd zonder enige vorm van problemen.

 

Brandblussers

De vergunning was dan ook snel rond en de laatste inspectie van de brandweer is voltooid nadat de gemeente de nodige brandblussers bezorgde voor het feest. Alles is voor elkaar en startklaar.

 

Woensdagavond rond half twaalf ging de zender aan en die gaat zaterdagavond om 10 uur uit. Met een kleine uitloop van de bezoekers zonder muziek en tap, maar dit Christelijke dorp geeft gehoor aan de zondagsrust. Dit stukje respect kennen ze hier nog en dit is Staphorst, het hoort immers bij hun cultuur.

 

Tenten

Het team heeft het groots aangepakt: een grote tent maar een aparte tent voor de artiesten die ook goed verzorgd dienen te worden en dat worden ze.

 

De studio zelf bevindt zich in twee losse bouwunits die aan elkaar geschakeld zijn. Alleen ‘s avonds als de bezoekers in de tent zijn, verhuist het team naar studio twee die op het podium staat. Daarmee creëer je meer betrokkenheid met de bezoekers.

 

Soundprocessing

De studio ziet er goed en verzorgd uit met de nodige apparatuur. Hoewel het meeste van CD en MP3 komt staat er ook een enkele platenspeler. De processing is een oudje uit de jaren 80 maar wel een zeer waardig beestje een Orban 8100 met een Orban 222 als stereoverbreder.

 

De muziek die ze draaien is in vele gevallen vrij jong, maar waarom? Simpel, we draaien wat de luisteraars willen horen en uiteraard wat we zelf ook mooi vinden maar de luisteraar daar gaat het om.

 

SMS-stortvloed

Ze hebben mij nog niet echt overtuigd maar dat gaat veranderen als ik de SMS-lijst via de computer bekijk. Ongelofelijk, dat gaat continu door en tussen 06.00 uur en 12.00 uur staat de teller op 2 tot 3 verzoekjes per minuut. Ik moet lachen en vind het gigantisch mooi deze aantallen.

 

Zender

De mast staat naast de tent vanwaar wordt uitgezonden. We gaan dus even kijken naar de zender. Dat is een onbekende hoewel het merk nergens is af te lezen is het een ASK. Een 5 kW-eindtrap die momenteel op ruim 4 kW staat.

 

Vier breedband antennes worden gebruikt en alles staat op een hoogte van 40 meter. Hoewel de hoogte niet extreem te noemen is gaat het erg mooi met de afstanden.

 

Een bijzondere middag bij een team dat gaat voor de luisteraars en daarom zo succes vol is.

 

Filmpje radio Uniek