11-12-2009                                                    V.B.K.K.                                Door:   Wilco

Nadat we een bezoekje hebben afgelegd bij de Wipper FM blijven we een beetje in de buurt. V.B.K.K., we gaan een kijkje nemen achter de schermen van dit weekendstation.

 

Opbouw

Hoewel het station nog niet in de ether is, blijft het opbouwen altijd een mooi gedeelte om te aanschouwen. We gaan eerst naar de zendlocatie, hoewel er niet zoveel is te zien. En dat terwijl van de middag al een paar uur is verstreken. Hoe gaan ze dat doen? De zender willen ze vrijdagavond rond zes uur aan hebben.

 

Ingeschoven mast

De mast staat er wel maar is nog compleet ingeschoven. De antennes -6 breedband giganten- hangen er wel keurig in. Maar er is nog geen zender, aggregaat en steunpunten om de mast te tooien. Alleen een grote rol dikke coaxkabel ligt op de grond.  Dus we komen later maar eens weer. Op naar de studio.

 

Deze plek is beter dan buiten waar het is guur koud is. De studio bevindt zich in een café, lekker warm dus. Ook daar heerst rust. Met 2 man zijn ze bezig om de laatste werkzaamheden te verzetten voordat de zender aan gaat,

 

Soundcheck

Aan de ene kant van de studio is een teamlid bezig een presentatie te maken op een gigantisch tv- scherm voor fun en de sponsormeldingen. Onder de studio zelf is iemand bezig wat laatste kabels aan te sluiten om vervolgens een soundcheck via PA te doen. En alles werkt.

 

Soundprocessing

Het geheel ziet er goed uit, maar ze zetten nog een paar puntjes op de i. De processing zit in een flight-case met als kopstuk een Omnia 3FM met een StereoMaxx en voor de microfoon gebruiken ze een Midverb4 voor een beetje echo.

 

De hele studio staat op een verhoging. Mengtafels van Dateq staan er meer zowel voor de zender als PA. Voor de zender wordt gebruik gemaakt van een Dateq LPM7,3. Links en rechts staan de vinylspelers van Technics de SL-1210mk2.

 

Terwijl de andere 2 mensen bezig zijn in de warme ruimte gaan we weer naar de mast waar ze nog moeten werken aan het koude staal.

 

Zendertje

Er is daar vooruitgang want de zender, een R&S-kast die meer dan 10 kW kan leveren staat in een hok. Buiten staat de koeling die nodig is om te buis te koelen en dat is wel nodig ook, want een gigantische warmte komt er vrij. Zonder koeling is het einde oefening ofwel uitzending.

 

Test 1-2-3

Ook arriveren er inmiddels zware aanhangers om de ruim 85 meter mast te moeten tooien. Kortom er zit schot in. Net als op de studiolocatie wordt ook hier alles een keer getest en gemeten. Fouten willen ze uit sluiten maar ondanks testen is er geen garantie dat het ook echt lukt. ‘We doen ons best.’

 

Het team komt rustig over en neemt alle tijd voor de details en dat is een positief iets. Sinds vrijdagavond is het signaal op 97.3 MHz te ontvangen.