09-10-2009                                          Voegspijker                             Door: Wilco

Ook voor dit station blijven we nog even in Twente en wel bij een piraat die al langer op het verlanglijstje staat. Maar vanwege de verschillende uitzendtijden en mijn agenda lukte het me steeds niet, dus nu maar een belletje of hij thuis is.

 

Bingo, hij is thuis. De zender ging voor deze impressie speciaal aan al is dat eigenlijk niet eens nodig. De keuken van een piraat wordt niet bepaald of de zender aan of uit is, al geeft het wel extra sfeer.

 

CD’s only

Deze piraat is een eenmanspiraat die midden in het dorp uitzendt onder de naam de Voegspijker. Deze piraat heeft 15 jaar zendverleden dus eigenlijk verwacht je dan vinyl. Maar niets van dat. En hij heeft dat ook nooit gehad. Vijftien jaar geleden is hij met CD’s begonnen wat later is uitgebreid met MD en MP3.

 

Mooie studio

De studio zelf is meer dat schitterend en alles ziet er ook goed en verzorgd uit. Ooit was dit wel anders, zeker nadat hij voor de derde keer uit de lucht was gehaald. Toen stond er namelijk helemaal niets meer. Alle apparatuur werd destijds meegenomen. Reden: hij was minderjarig en hardleers.

 

Het afspeelmateriaal voor de CD’s is een dual speler van Denon, type DN-2600F en een dual MD-speler van Sony en nog een enkele speler van Sony. Verder staat op de PC het programma BPM open voor de MP3. Alle bronnen zijn aangesloten op een Dateq GPM8,3 mengpaneel.

 

Soundprocessing

De soundprocessing is even simpel als gecompliceerd. Als hoofd staat er een Behringer  Ultrafex-II type EX3100 met ervoor een ACG/leveler van Symetrix de 422. En als extra een Microverb-4 die eigenlijk bedoeld is voor echo op de spraak. Door experimenteren heeft het apparaat een meerwaarde gekregen in het totale geluid.

 

Ook de spraak heeft zijn aandacht gekregen. De Sennheiser E855 microfoon gaat namelijk door de Behringer Ultravoice VX-2000.

 

Mast

De mast staat tegen de gevel van het huis en staat op een hoogte van 25 meter en is inschuifbaar volgens het koker-principe. Bovenin hangen 2 eigenbouw antennes en koppelbalk.

 

Zender

De zender bij deze éénmanspiraat is fabrieks en breedband zo te zien maar het merk ken ik zelf niet, al komt hij me op één of andere manier wel weer bekend voor. Maximaal kan hij 30 Watt leveren, maar dat is teveel om de dubbele mosfet (650 Watt) aan te sturen. De zender is regelbaar in vermogen dus dat geeft geen probleem.

 

Een leuke en mooie ervaring om weer eens om bij een zolderpiraat te zijn. Iemand die al zijn ziel en zaligheid in zijn hobby stopt op een gezonde manier.