21-02-2008                                         Waailappen Team                          Door:  Gerrit Jan

Ik had contact gezocht met een van de Klompenboer-mensen met de vraag of ik een keertje een impressie mocht maken in Zuidwest-Drenthe,  aangezien het voor mij een thuissituatie is. Dit vonden ze wel goed.

 

In die regio is er afgelopen  weekend een marathon uitgezonden door het Waailappen Team samen met club Das Geheim op de FM 96,5 MHz, in stereo en RDS. Het Waailappen Team komt eigenlijk uit een naburige gemeenten, maar ze zijn uitgenodigd door de andere club, die over een mooie locatie beschikken om een leuk feestje te maken.

Testuitzending

Ze zouden vrijdagochtend op 6 uur gaan starten. Op donderdag is de boel opgebouwd en getest. Na wat modulatieproblemen werkte alles rond 23.00 uur. Het team besloot de boel direct maar aan te laten staan en meteen maar muziek te draaien. En dit hebben ze gedaan tot zondagavond zonder problemen. Ze hadden een goede muziekkeuze  van allemaal vrolijke en gezellige platen.

 

Studio

De studio was een grote schuur waarin het team een gezellige studio hadden getimmerd van, let op, ca. 400 deuren. Het ontbrak aan niets in deze studio. Een garderobe, een bar, zitjes, een biertapinstallatie en natuurlijk de zendhoek.

 

Zelf een complete snackhoek voor ballen, frikadellen en friet. En voor het geval er iets ergs zou gebeuren hadden ze een brancard opgehangen. De studio is vanaf het begin tot het eind goed bezocht. Zaterdag kon er niemand meer bij in.

 

Zender

Het zendsetje bestond uit een losse stuurzender en een tussentrap om daarmee de Elenos T-5000 mee aan te sturen. Deze stond rustig te draaien op ca. 4,5 kW. Prachtig schoon aan de band en de SWR bleef ook gewoon in de hoek liggen.

 

Mast

De mast stond op 85 meter, kaarsrecht, met bovenin 6 dipolen die nog niet eerder aan het werk waren geweest. Deze combinatie werkte perfect. Amsterdam, Utrecht, zelf van een schip op de Noordzee kwamen de reacties. Zelf werk ik in Almere en er zijn er maar een paar die het lukt om hier niet in de ruis weg te vallen. Deze jongens lukte het wel.

 

Soundprocessing

Dit team draaide met bijna alleen maar CD’s. De platenspeler en het mengpaneel hadden namelijk ruzie met elkaar. De CD-speler was een KAM CD-1000 en het mengpaneel een Citronic SM-FX500.

 

Het mengpaneel was rechtstreeks aangesloten op een DSPX-mini en een RDS2000. Niks geen voorzetjes of iets dergelijks. De insturing hielden ze in de gaten met een led-balk. De DSPX-mini was een geleend exemplaar en zat netjes in een kistje voorzien van een hangslot, zodat er niet aan de instellingen gefreubeld kon worden.

 

Ik weet niet wie dat ding had ingesteld, maar hij stond helemaal in z’n eentje flink te blazen. Die meneer (of mevrouw) mag die van mij ook wel een keer onderhanden nemen. De spraak ging via een gewone microfoon rechtstreeks het mengpaneel in zonder voice-processing.  Helaas zat er wel een klein brommetje onder de modulatie.

 

Tot slot

Ik ben een aantal keren op bezoek geweest en moet zeggen dat het er bere-gezellig was. De organisatie zat perfect in elkaar.