24-12-2009                Radio Zwetsbal               Door: Max en Bart

Radio Zwetsbal is voortgekomen uit Digitaal. Dit verhaal begon alweer 20 jaar geleden en eindigde in 2005. In 2006 gingen twee leden verder maar dan onder een andere naam, Radio Zwetsbal. De eerste uitzending in de ether vond plaats tussen kerst en oud en nieuw op 92.3 FM.

 

Waarom Zwetsbal?

Radio Zwetsbal is ontstaan tijdens een weddenschap met een kroegbaas. Deze kroegbaas was deze avond ook in de studio aanwezig en bleek een zanger van het bekende Brabantse duo ‘Pap en pudding’ te zijn.

 

Kerstradio 2008

In 2008 werd op 23 december het station voor het eerst uit de lucht gehaald. Het station zond toen uit op 91.2 FM. Op 25 december was het station al weer te beluisteren onder een andere naam. Kerstradio 2008 werd de naam en was te ontvangen op 91.3 FM.

 

Dit jaar is Radio Zwetsbal teruggekomen. Niet via de FM, maar op internet als legale webstream. Ook is het station wel eens te beluisteren in de ether, maar dan via de FM-zender van Radio Berghem.

 

2 locaties

Het station draait vanuit de studio via een stream en deze stream wordt op een andere locatie ontvangen en doorgestuurd de ether in. Wat mooi is, is dat dit station goed wordt gesteund door de middenstand.

 

Hiermee zijn deze jongens erg blij en het geeft de jongens een gevoel dat ze zeker wat voor de mensen in dit dorp en daarbuiten betekenen.

 

Zendapparatuur

De mast is 14 meter en het signaal wordt de ether ingestuurd door een enkele ross.  Als zender wordt er gebruikt van een 150 Watt (merk e.d. onbekend) en kan tot 300W opgeschroefd worden.
 

Service

Gezelligheid staat bij dit station bovenaan. De garage waar vanuit dit station draait ziet er zeer gezellig uit en sfeervol uit. En door een goede kachel is het lekker warm in de studio. Bij dit station is ook de service goed geregeld. Bij binnenkomst wordt er namelijk gevraagd door een ober wat je wil drinken.

 

Het team

Het team van Radio Zwetsbal bestaat uit 10 man. Sommige van deze club presenteren samen en anderen draaien liever hun eigen programmaatje alleen.

 

Breakaway 
De soundprocessing is iets wat je tegenwoordig steeds meer ziet. Volgens ons komt dit doordat het betaalbaar is en een aardig mooie sound geeft. Breakaway was dus de soundprocessing bij Radio Zwetsbal. Al een hele verbetering ten opzichte van een jaar eerder. Toen werd er namelijk geen soundprocessing gebruikt.

 

Voor de spraak werd er gebruik gemaakt van 2 Sennheiser microfoons. Van ditzelfde merk waren er ook 2 koptelefoons aanwezig. Namelijk 2x de HD477. Om de sound te mixen werd er een professioneel stuk mengijzer van het merk Yamaha gebruikt.

 

De schijfjes werden voornamelijk uit de PC gedraaid en ze gebruikten hiervoor het programma BPM-studio. De zilveren schijfjes gingen de ether in via een dual CD-speler -van zover we weten- het merk Numark.

 

Tot slot

Ons rest niets anders dan dit station veel succes en geluk te wensen in de toekomst. Verder bedankt voor de drankjes en de gezellige praat. En aan het einde van dit jaar komen we wel weer eens langs.

 

Update:

Op 29 december is Radio Zwetsbal uit de ether verdwenen. Dit omdat het illegale doorgeefstation door AT'er Verheij uit de lucht is geplukt. Zwetsbal heeft de marathonuitzending gewoon via internet afgemaakt.