09-10-2010                                                    3 Wieler FM                           Door: Wilco

Vlak voordat ik op zaterdagmiddag op impressie ga, komt er nog een telefoontje met een ingelaste impressie. Hoewel het niet op de route ligt maar wel in Salland gaan we eerst een kijkje nemen bij 3 Wieler FM.

 

Nieuw, nieuw, nieuw

Dit station draait met regelmaat op verschillende tijden zijn programma. Het is een jong team en ze zijn laaiend enthousiast over de nieuwe hobby die in de bouwvak van 2010 is begonnen.

 

Maar we zijn er nog niet, volgens de Tom-Tom moeten we nog 225 meter rijden, maar er is nog geen mast te bekennen. Nadat we de boerderij voorbij zijn gereden zien we de mast toch staan.

 

Noodmast

Het is een noodmast, althans op deze plek. De mast is 13 meter hoog met erin een afgepiekte antenne voor de 104 MHz al zitten ze nu op de 101.50 MHz te draaien.

 

De mast wordt niet veranderd maar staat verkeerd. Tijdelijk staat hij tussen 2 doelpalen in gemonteerd totdat het gat is gegraven en in beton kan worden gezet.

 

Bij zo’n mast hoort ook geen groot vermogen en dat hebben ze ook niet, al is vandaag wel erg laag. Dit komt omdat hun eigen zender (150 W) kapot is. Een geleende zender staat er nu achter die 15 Watt levert. Het meest typerende is het type zender.

 

Een echte Hlly?

Want ze draaien met een Chinese Hlly, een veelbesproken zender met een ingebouwde stereocoder. Volgens technische mensen zou de zender niet echt geschikt zijn voor de FM-band. Het spectrum zou meer gras vertonen dan signaal.

 

Graszoden

Een proefje op de som dus. Hoewel ze geen tuner hebben staan maar luisteren ze zichzelf uit met een Realistic-scanner maar ook dat wil prima om de graszoden te bekijken. Het valt allemaal nog wel mee, althans ik had erger verwacht.

 

Maar om hier een eindtrap achter te zetten, zou ik niet durven te wagen. De verdubbeling van de frequentie ofwel de eerste harmonische hebben we niet bekeken.

 

Stream-station

Voordat het team is gaan zender op de FM-band, zaten ze eerst hun platenprogramma te draaien via een stream, maar daar zijn ze op terug gekomen. Als eerste heb je niet het aantal luisteraars als via FM, en ook via de stream gaat het niet zonder gevaar van instanties.

 

Je maakt ook kans om een behoorlijke boete te krijgen van de Sena en dat kan ik beamen. Dat zijn geen grappen voor die paar luisteraars. Als ze nu het zenden via een stream voor een beperkt aantal luisteraars zouden vrijgeven, zonder kosten, zou leuk zijn. Maar nee, dat zit er niet in.

 

Apparatuur

Een kijkje in de studio laat ons zien dat waar we het vorige week over hadden, de VMX1000 van Behringer die veelal op de Veluwe wordt gebruikt, ook hier aanwezig is. Met ertussen in 2 verschillende platenspelers waarvan er één wel een heel oud beesie is maar het werkt prima.

 

Vinyl

Naast de studio staat het vinyl waar meer LP’s staan dan singles maar dat is logisch als je net begint. De kosten van vinyl zijn best wel hoog om op jonge leeftijd dit te bezitten. Uiteraard wordt er dan ook gebruik gemaakt van de CD’s en ook vanaf de laptop doormiddel van MP3.

 

Processing hebben ze niet maar wat wil je als jong station dat tijdens de bouwvak is begonnen. Alles op zijn tijd.

 

Filmpke SDF