04-12-2010                                                    Alaska FM                             Door: Wilco

Zaterdagmiddag gaan we weer eens de grens over naar onze Oosterburen. Radio Alaska FM is een Duits piratenstation waar we welkom worden geheten.

 

Spookwegen

Zo vaak kom ik niet bij onze Oosterburen maar dat ligt eigenlijk meer het idee dat het ver van me vandaan is dan het werkelijk is. Precies 40 minuten rijden geeft onze TomTom aan, maar zal dit geweldig apparaat ons weer over de spookwegen laten rijden net als ons vorig bezoek?

 

Ja hoor, we gaan bij Hardenberg de grens over wat eigenlijk onlogisch is. Maar goed we vertrouwen er maar op. Al is het koud en de wegen zijn nog maar net een beetje schoon in Nederland wetend dat het in Duitsland niet zo goed is geregeld.

 

Sneeuwbanden

De eerste weg links nadat we Duitsland in rijden en gelijk al op sneeuwwegen, geweldig en ik heb ook geen sneeuwbanden wat sinds vandaag verplicht is. De kosten zijn 40 euro als ze je aanhouden en 80 euro als je daardoor vast komt te zitten. Dank je wel TomTom.

 

Gutentag, hier is der Klompenbauer

Maar goed, we komen heelhuids aan op de locatie van dit station, draaiend op de 98.60 MHz

 

Mast

Als eerste valt me op dat in Duitsland geen hoge masten gebruikt worden. Ze draaien met een eigenbouw mast van 30 meter met erin 2 gepiekte antennes.

 

Zender

Ook het vermogen ligt veel lager dan bij onze Westerburen, vertellen ze. “Wij gebruiken een Elenos T800 die met gemak 1000 Watt gooit en daarmee zitten de meeste piraten hier wel.”

 

Mij maakt het niet uit. Een piraat wordt niet bepaald door vermogen of een hoge mast. Ook kijkt dit team er heel nuchter tegen aan. Het heeft ook geen zin om veel vermogen te stoken, want dan kom je meer naar het oosten en dan heb je veel minder luisteraars dan in deze streek.

 

Kortom het luisterend publiek in Duitsland is veel lager. Wellicht is muziekkeuze bij de regionale omroepen beter geregeld dan bij ons, maar dat weten we niet zeker.

 

Taalbarrière

Het team is bijzonder gastvrij en spreekt de Nederlandse taal bijzonder goed, hoewel het toch echte Duitsers zijn. Voor mij scheelt het weer een taalbarrière.

 

Vinyl

Hoewel het een Duits piratenstation is, weten ze maar al te goed met het vinyl te spelen wat in grote getallen Nederlandstalig is. En ook het publiek dat vanavond komt in deze gehuurde locatie weet wel raad met deze muziek.

 

Wat voor ons Duits muziek is slaat bij hun aan als het Nederlands is. Het zal wel eens een keer leuk wezen dat Duitse en Nederlandse piraten een uitzending verzorgen met hun eigen taal voor de microfoon.

 

Apparatuur

Het vinyl komt van 2 verschillende platenspelers maar wel dezelfde elementen namelijk de Tonar Banana. Er wordt ook gebruik gemaakt van een computer omdat ze niet gigantisch veel vinyl hebben voor een marathon. Maar op de laptop staat niet zoveel muziek omdat de wetgeving in Duitsland behoorlijk lastig kan zijn als je MP3’s hebt zonder het origineel.

 

Als mengpaneel wordt een Behringer gebruikt, type DX1000 al willen ze wel graag een Dateq, dus wie weet in de toekomst. De processing is ook van Behringer: de MDX8000 met ervoor een Aphex 720. Voor de spraak wordt een DSP2024p ook van Behringer gebruikt.

 

Verzoekjes

Ondertussen worden de vele verzoekjes voorgelezen uiteraard in het Duits maar als er een verzoekje binnenkomt uit Nederland schakelt de piraat moeiteloos om, leuk om te horen.

 

Tjus

Weer een bijzonder ervaring weer, Alaska FM bedankt voor de impressie-aanvraag.

 

Alaska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl