18-02-2010                                        Alpenjager                              Door:  Wilco

 Dit weekend gaan we weer op bezoek bij een marathonzender, hoewel het geen echte marathonzender is maar eigenlijk een zender met een uitzendavond in grote regelmaat. Toch draaien  ze 1 à 2 per jaar een marathon. Alpenjager Team hebben we het over en we gaan eens kijken tijdens de opbouw.

 

Waar zijn jullie?

Woensdagavond beginnen we met een kijkje te nemen en bij aankomst leek ik wat te vroeg. Er was totaal geen activiteiten rondom het terrein en de lichten zijn uit. Dan maar eens een kijkje nemen op hun eigen vaste locatie. Jawel er brandt licht en een auto loopt stationair, maar waar zijn ze?

 

Gevonden!  Een teamlid is bezig om wat onderdelen bij elkaar te zoeken voor de marathon. Dagen ervoor waren er geen zendactiviteiten maar vreemd genoeg is AT wel gesignaleerd in deze omgeving, helemaal in de middle off nowhere.

Vreemd, dus ze gaan ervan uit dat het met de marathon dankzij hogerhand wel eens vroeg gebeurd zou kunnen zijn.

 

Plaats delict

Maar daar moeten we maar even niet aan denken. We gaan naar plaats delict ofwel de zendlocatie. Inmiddels brandt er licht en zijn ze binnen in een schuur druk bezig om alles klaar te maken voor de uitzending.

 

De tent in een schuur -ver buiten het zicht van gemeente- zijn ze bezig op te bouwen. Een ander teamlid is bezig om de antennes in de topbuis van de mast te monteren, al is de mast zelf nog niet aanwezig.

 

De volgende avond (donderdag) schiet het al mooi op en dat moet ook wel want rond middernacht moet toch wel ongeveer de zender aan. De tent is opgebouwd en de apparatuur staat er. Ook staat de mast van ruim 80 meter met erin 8 breedbandantennes net. Tot nu toe geen enkele tegenslag maar daar snel genoeg verandering in komen, maar tot heden afkloppen.

 

Zender

De laatste hand wordt gelegd aan de eindtrap, een Prais Pr5000 met ervoor een Mosfet als tussentrap en als sturing een RVR PTX-30 UHT. Even een korte test over een ander station heen om te kijken of alles goed is en dan snel de zender uit.

 

Het is wachten op een ander station die momenteel ook een uitzending heeft op de frequentie (95.9 MHz) waar Alpenjager op uit wil gaan zenden. Een telefoontje wordt gepleegd hoe laat en of dit met overleg kan. Dit allemaal was geen probleem en ook de overschakeling verliep vlekkeloos.

 

Goede uitzending

Ronde de klok van 12 uur middernacht schakelde het station uit met de vermelding dat Alpenjager kon inschakelen en hij wenste ze een goede uitzending. Als luisteraar is dit de juiste manier en heb je voor beide stations veel respect, maar vooral een genot op de radio.

 

We gaan weer eens een kijkje nemen in de studio waar alles klaar is. Twee platenspelers van Omnitronic DD2250 met tussenin een IMG Stageline MMX-834 mengtafel staan er. Vooral vinyl maar ook van CD wordt er gedraaid en de CD’s komen uit een dual CD-speler van IMG.

 

Soundprocessing

De processing is veranderd. Voorheen gebruikten ze een Orion maar ze hebben nu gekozen voor Break-Away. De processing van de spraak bestaat uit een Symetrix 528E.

 

Klasse

Zondagavond 10 over 9 hebben de Alpenjagers de uitzending gestopt en net zoals toen zij  inschakelden. Door de band weer vrij gegeven aan een andere piraat die het meteen overnam. Wederom klasse.  Gelukkig is ingrijpen van de overheid uitgebleven en was er weer drie dagen radioplezier in een groot deel van Noordoost-Nederland.