31-07-2010                            B.S.F (Betuws Sterren Firma)                        Door: Andre (Paradiso)

Vandaag ben ik op weg naar de Betuwe, een gebied waar normaal gesproken geen reportages vandaan komen. Dit komt doordat er onder de rivieren dankzij het AT bijna geen mogelijkheid meer is om voor langere tijd een zender aan te zetten.

 

Een mooi gebied waar je nu volop kersen en aardbeien kunt kopen in de stalletjes langs de weg. Tot zover de toeristische informatie.

 

Locatie

De locatie is even zoeken, want de mobiele mast ligt nog plat, maar met medewerking van de moderne apparatuur kunnen we het toch vinden. Een gewaagde locatie is de plek waar ik arriveer, maar daar denken de mannen van dit team toch anders over. Dat is ook geen wonder want hier zijn mannen bezig die hun sporen wel verdiend hebben in de etherpiraterij.

 

En dat is ook de indruk die ik hier direct krijg. Voor de eerste keer een dag uitzenden vanuit een geïmproviseerde studio en toch alles heel rustig en professioneel aanpakken. Voor mij wel een mooie gelegenheid om deze huurmast even op een normale hoogte te bekijken.

 

Mastje opzetten

Terwijl de mannen van de huurmast druk in touw zijn om de boel in een keer goed op te zetten, neem ik foto’s. Na wat foto's te hebben gemaakt, en even wat hand en spandiensten te hebben verricht, is het dan toch zover. De mast gaat omhoog. Eerst naar 25 meter en na alle schoren te hebben gezet naar 52 meter. 

 

En ik kan u verzekeren dat het dorp waar dit signaal vandaan kwam, bijna leeg liep om te kijken of er een legeroefening bezig was. En wat vond men het mooi om te zien.

 

Aanslingeren

Nadat de boel staat is het hoog tijd voor de technische man om de laatste dingen te checken. Kabels worden doorgemeten en het geluid krijgt een laatste test. En dan als alles is goedgekeurd gaat het vermogen rustig aan omhoog.

 

Om te blijven staan op een rustig eindvermogen van 2.5 kilowatt dat naar de 2 CTE-dipolen gaat. En geloof het of niet na nog geen 10 minuten kwamen de eerste sms-jes en telefoontjes binnen.

 

Hoog tijd voor mij om even te gaan slapen om dan de volgende dag nog even terug te gaan om de sfeer in de Betuwe mee te maken.

 

Uitzenddag

Om 8 uur s`morgens beginnen de twee mannen met presenteren en ja de hele dag blijven ze met zijn tweeën. Vanaf dat moment stromen de reacties dan ook volop binnen. Wat ik persoonlijk erg mooi vind, is de vriendelijke dame die je gewoon kon bellen voor een verzoekje en niet ‘only sms’.

 

Ook de oudere mensen kunnen hierdoor eens een verzoekje aanvragen. Misschien is dit de oplossing voor veel stations om de luisteraars nog meer te betrekken bij je uitzending?

 

Zuid-Nederland

Ook de afstanden die behaald worden, zijn niet verkeerd. Er is wel bewust gekozen om te stralen richten zuid en zuidoost. Dit om het TV Team zo min mogelijk tot last te zijn. Maar de afstanden liegen er niet om. Vanaf Nunspeet tot de Belgische grens en vanaf Rotterdam tot de Duitse grens.

 

‘Superharde ontvangst’

Oftewel bijna heel Zuid-Nederland en dat werd op prijs gesteld door de velen mensen die reageerde me teksten als: ‘eindelijk weer eens een piraat te ontvangen hier in Brabant en ook nog met zo’n superharde ontvangst’ en dat doet de mens goed en geeft je het gevoel dat je gewoon met iets bezig bent waar je anderen mensen blij mee maakt.

 

Apparatuur

Nou dan voor de freaks van de apparatuur. Het mengpaneel is van Stageline, de twee draaitafels van Technics en een Rode Broadcaster microfoon. En nog wat huis, tuin en keuken CD- en MD-spelers.Voor de verzoekplaten stond er ook nog extra een computer met Sam Broadcaster erop. 

 

Processing

Het eindsignaal ging door een PC met BreakAway en de preset Twente die bijzonder rustig was gezet.

 

Eindconclusie

Ondanks dat dit de eerste grote uitzending vanuit de Betuwe sinds jaren was, vond ik het een zeer geslaagd en professioneel gebeuren. Techniek en presentatie waren uitstekend voor elkander. En ik weet wel bijna zeker dat dit vaker gaat gebeuren, want de mannen hadden de smaak goed te pakken.

 

Ik bedank het team van harte voor de gastvrije ontvangst en zeg maar gewoon tot de volgende keer.