05-06-2010                                        Radio Bokzwien                                 Door: Laurens

Vandaag ben ik bij een zender die alweer een kleine geschiedenis achter zich heeft liggen.

 

Dit keer wordt er door de radio Bokzwien vanuit een aardappelschuur gedraaid dat alles via de 95.10 MHz in stereo en RDS.

 

Mast

De mast van het team is 72 meter hoog, inclusief topbuis, en is geleend van een collega-piraat. Het inschakelen van de zender liet vrijdagavond nog even op zich wachten omdat er een kraanmachinist aan te pas moest komen. Eenmaal afgetooid kon de zender aan.

 

Het antennesysteem bestaat uit zes goudkleurige breedband fabrieksantennes inclusief fabriekskoppelbalk. Op het antennepark mogen ze trots zijn vanwege de verre afstanden die vrijdagnacht gehaald zijn door extreem goede condities. Het station wat zelfs te horen in Noorwegen, zoals is te lezen in het gastenboek op onze site.

 

Zendkastje

De zender is een RVR-kast goed voor zo’n 11,5 kW en dit is gemeten op de bekende Bird-meter. De RVR wordt aangestuurd door een Suono-sturing met een Prais-tussentrap. Een airco was wel nodig in het zenderhuisje door het warme weer.

 

Soundprocessing

Zolang ik al bij de Bokzwien kom, verandert er best wel wat bij dit station maar wat niet verandert, is de processing. Er wordt nog steeds met een Behringer-opstelling gedraaid. Onder het motto ‘wat goed is moet je goed laten’.

 

De airchain bestaat uit de Ultradyne 9024, de Edison als stereoverbreder en de Ultramizer. Samen moeten ze het geluid produceren en dit klinkt goed. Daarachter staat nog een 16x sampled stereocoder met de fabrieks RDS-2000.

 

Overige apparatuur

Het mengpaneel dat gebruikt werd was een DX-1000 van Behringer en de spraak werd beïnvloed door de DSP2024, ook van dit merk. Tijdens deze marathon draaiden ze weer veel vinyl en daarvoor waren 2 pick-ups opgesteld met de bekende Banana-elementen.

 

Studio

De studio was gelokaliseerd in een aardappelschuur. Niet te groot maar ook niet te klein en van vele dingen voorzien. In het begin van de schuur was de draaibar gemaakt op een verhoging zodat het team een goed overzicht had over de gasten. In het middengedeelte stond een podium voor de artiesten die nog kwamen optreden.

 

Achter de schuur was een complete barinrichting gemaakt waar de mensen terecht konden voor een versnapering. Voor de rest was de studio leuk opgemaakt met het een en ander aan reclame van sponsoren.Ik wil het team bedanken voor de gastvrijheid en de aangeboden drankjes