26-06-2010                                                    Bosapen Team                                   Door: Wilco

Vandaag gaan we niet alleen op pad en ook niet met een collega of medewerker. Nee we gaan op pad met iemand van de EO van het radioprogramma Dit is de Dag.

 

Opname loopt

Om 10:15 uur was de afspraak dat ik verslaggever Peter van Klinken zou ophalen vanaf het station Ommen. Hij wilde gelijk van start maar dat was niet helemaal de bedoeling. Ik ken geen media en hoe ik daarmee om moet gaan. Maar geleidelijk verliep dat allemaal beter, nu maar hopen dat ze het gestuntel van me eruit halen. We zien wel.

 

De opdracht van Peter van Klinken was duidelijk: Hoe gaan piraten om met de nieuwe aanpak van AT en met de boete van 2500 euro? Ook deze vraag stelde hij aan mij, maar ja, ook voor mij is het koffiedik kijken. Ik verwacht wel dat het voor kleinere stations erg moeilijk kan gaan worden en voor degene die net begint al helemaal.

 

Maar goed we zien wel. We gaan vrolijk op weg naar een gebied dat volgens AT de bron van de ellende is: Het zuiden van Drenthe.

 

‘Mooi he, al die masten’

Onderweg keek hij zijn ogen uit. Her en der staan masten maar ik vertelde dat het er al behoorlijk minder zijn geworden in deze streek. En ik vind het aangezicht van de masten die er nog staan gewoonweg prachtig.

 

Peter besefte wel om welke masten het AT precies gaat. Met dikke rossen erin zijn ze vrij eenvoudig te onderscheiden van de ontvangstantennes, al weet je het nooit helemaal zeker.

Fanatieke luisteraars gebruiken veelal hetzelfde antennesysteem voor optimale ontvangst.

 

Goede muziek

Het Bosapen team is bezig met een marathonuitzending die plaats vindt tussen enkele woningen buiten het dorp. De hele buurt is hiervan op de hoogte en vinden het allemaal prachtig. En waarom ook niet? Ze hebben goede muziek en een prettige sfeer.

 

Dit team heeft ervoor gekozen om een interview af  te geven en net als ik startte het wat onwennig maar dat werd na een tijdje wel beter. Je voelt je wat onprettig met een radioverslaggever, maar dat is een kwestie van vaker doen.

 

Het team zendt uit met een mast tussen de 60 à 70 meter met erin 6 gepiekte antennes. De precieze lengte is een mysterie, maar dat alles werkt is wel duidelijk.

 

Zendapparatuur

Een belangrijk meetpunt voor de piraten is luisteramateur Hans in Castricum aan Zee. Hij doet altijd zijn uiterste best om iets van een signaal te kunnen ontvangen en dat lukte dit keer. Dat alles ‘slechts’ met een vermogen van 2 kW uit een Prais-eindtrap met een Suono-sturing die geplaatst is in een aanhangwagen.

 

Extra ventilatoren zorgen ervoor dat de zender niet te heet wordt op zulke dagen want dat het warm is mag wel duidelijk zijn. Ondanks de extra koeling staat de meter nog op 70 graden Celsius.

 

Naast de zender staan 2 tenten waaruit  de uitzending plaats vindt. Het ziet er allemaal keurig uit en alles is opgeruimd. Maar dit team houdt ook van netheid gezien de ervaringen tijdens vorige impressies.

 

Veel vinyl

Voornamelijk komt de muziek bij Bosapen vanaf vinyl met 2 platenspelers van Akai, type  ATT05u. Dit type zie je vaker verschijnen in de piratenwereld. Maar ook zijn jonge zusje, oftewel de CD’s, vinden aftrek in de CD-spelers.

 

En alles aangesloten op een Dateq Apollo mengpaneel en daar weer achter voordat het de zender is gaat staat de soundprocessing. Simpelweg een DSPX-FM, maar krachtig genoeg om stand-alone een professioneel en muzikaal signaal neer te zetten.

 

Filmpje Bosapen Team