05-05-2010 Club Sambal Door: Wilco
Ik denk dat dit wel de meest vreemde manier is voor een aanvraag van een impressie. Tijdens Koninginnedag kwam ik Club Sambal tegen in het centrum van Ommen, al mooi laat in de avond. In welke staat ze waren laten we maar mooi in het midden want het was tenslotte een feestdag.
Frequentie bezet
Bevrijdingsdag, 5 mei, wilde ze een hele dag draaien en daarvoor zijn we uitgenodigd. Maar werd het wel een hele dag? Om 04:45 uur was het team al in de studio om de zender aan te zetten. Maar hoe vroeg kan je wezen? De frequentie waarop ze wilden gaan draaien was al bezet.
Een andere frequentie was geen optie, buiten dat ze geen ander kristal hebben, is de zender ook niet breedbandig. Wat inhoud dat dit apparaat bij grote verschuivingen weer opnieuw afgesteld moet worden en dat gaat niet zo eenvoudig bij deze zender.
Wachten maar wat
Dat wordt wachten want na een telefoontje naar de piraat die op dit moment draait is in overleg besloten dat de zender om 14:00 uur aankan. De andere piraat gaat er dan uit.
Het was nog rustig in de studio, maar minder rustig was het in de schuur waar één van de teamleden er ook nog een andere hobby op na houdt, namelijk autocross. Druk werd er gesleuteld aan een blok die er in is gezet nadat de vorige de geest heeft gegeven. Een andere kijk op de hobby.
Ook leuk
Na enige tijd na deze interessante hobby te hebben gekeken en veel uitleg te hebben gehad gaan we waarvoor we uiteindelijk zijn gekomen. Naar de studio van Club Sambal maar niet voordat we de mast te hebben bekeken.
Mastje
De mast staat naast de studio en staat op een hoogte van 43 meter met erin 4 breedbandantennes en fabriekskoppelbalk. Dit alles wordt gevoed door een zender die 1500 Watt levert uit een 4x CX250b oftewel een Spaanbak (eigenbouw) zoals ze die ook wel noemen.
Problemen met deze eindtrap hebben ze eigenlijk nooit en hij is al vele jaren oud, maar in goede conditie. De stuurzender is wel fabrieks en is van het merk Impala FM50 en kan rustig 80 Watt leveren, maar 14 Watt is meer dan genoeg om de CX te voeden.
Modulair
Deze zender is de eerste zender die is goedgekeurd door het Belgische AT. Het is dan ook een zender van Belgisch fabricaat. Het apparaat is modulair opgebouwd, maar dit type heeft ook nadelen. Hij is afgesteld op de 95.90 MHz maar je kan hem niet zomaar op de 95.10 MHz zetten. Dan moet hij weer aan het spectrum om hem opnieuw af te regelen.
De monteur vertelde dat deze types erg strak aan de band staan, beter zelfs dan menige commerciële omroepen, maar ook die vallen nog wel binnen de normen.
Nette studio
Een kijkje in de studio, en dat mag best wel gezegd worden, is een plaatje. Strak en netjes en dat willen ze ook. ´Waar we geen verstand van hebben laten we doen en waar we zelf verstand van hebben doen we zelf.´
Vinyl, vinyl en nog eens vinyl, dat is wat ik zie en alles keurig in grote koffers opgeborgen, die na de uitzending weer verdwijnen. Dit alles wordt afgespeeld met 2 Reloop draaitafels type Rp4000MKIII. Ook een losse CD-speler staat er maar niet meer dan een handje vol CD’s zijn er te vinden. Alles is aangesloten op een Dateq Styx mengpaneel.
No pictures
Hoewel het team vol met mooie verhalen zit en het enorm gezellig is, waar de meest uilopende sterke verhalen worden verteld als vertier, willen ze niet op de foto. Dit is uiteraard geen enkel probleem, we maken de impressie passend zoals de piraat dat wil.
Soundprocessing
De processing staat vandaag voor het eerst te draaien in deze opstelling. Normaal hebben ze een Orban 8100 maar tijdelijk of misschien wel voor vast hebben ze er nu een Omnia One achter staan.
Met een klein voorsetje die weinig doet. Die bestaat uit tweemaal Gentners, die eerder gebruik waren bij RTL Nederland studio. Voor de spraak gebruiken ze een compressor van DBX, type DBX286A.
Club Sambal, bedankt voor de uitnodiging.
Ingang Studio met de trap naar beneden.
De andere hobby van Club Sambal