03-12-2010                                        Drents Kabaal                                    Door: Wilco

We zijn nu voor de vijftiende keer bij station DKB oftewel Drents Kabaal, maar deze jubileumuitzending is tevens de laatste op deze  noodlocatie. Ze gaan waarschijnlijk voor een heel lange tijd uit de lucht.

 

Ook dit station heeft te kampen met het nieuwe beleid van AT wat na Etherflits nu Project Intensivering Aanpak Piraat (PIAP) wordt genoemd. Dwangsommen dus. Op zich was dit geen probleem maar de vaste locaties van DKB hebben allemaal een keurige dwangsom.

 

Daarmee zijn de vaste locaties voor de komende 5 jaar verspeeld om geen torenhoge boete te krijgen en dat is jammer. En daarom een soort afscheidsuitzending vanaf een tijdelijke locatie.

 

Bijna niet

We waren getuige van het prachtige spektakel om de ruim 90 meter hoge zendmast te zien optakelen met een tractor, wat een mooi schouwspel was. Het enorm gevaarte werd omhoog getrokken en kwam eigenlijk vanuit het niets uit het hoge verdorde gras te voorschijn. Deze zomer heeft het gras de mast gecamoufleerd.

 

Na dit prachtige schouwspel in de snijdende kou werd de zender afgeregeld om dan te wachten dat een plaatselijke piraat zijn uitzending heeft gestopt. Op dat moment werd al AT gesignaleerd die in de buurt reden van een piraat die een paar honderd meter verderop zat.

 

Wat nu?

Tja, de zender gaat aan hoe dan ook, maar wanneer? Dat antwoord kwam snel: binnen een uur omdat deze plaatselijke piraat de zender al uit heeft gezet en de mast heef laten zakken om verdere escalaties te voorkomen.

 

En de hoge zendmast met 8 hoogvermogen antennes van DKB kan ook niet onopgemerkt zijn geweest, dus ze gokken het er op dat ze de laatste uitzending mogen volbrengen.

 

Vol vermogen

Ook dat gaat nog niet helemaal goed, want de zender wil geen vol vermogen geven. Meer dan 5 kW komt er niet uit de oude R&S-kast die normaal volgens de ingebouwde meter 13 kW kan leveren.

 

Na wat lades te hebben gewisseld en af te hebben afgeregeld kwam dan toch het gewenste maximale vermogen uit de fabriekskast.

 

Heaters

We gaan naar de ijskoude studio waar ze bezig zijn om de heftige kou te verdrijven. Veel kachel en heaters moeten uiteindelijk de kou verdrijven maar het is nu nog ijzig koud, maar dat het warm gaat worden is wel 100 procent zeker.

 

Soundprocessing

De studio laat als eerste indruk niet veel veranderingen zien maar toch is er wel wat degelijk veranderd. Veelal wordt vanwege het gemak van CD gedraaid maar er staat nu ook 2 platenspelers. En de processing is veranderd, want een Omnia-3FM staat er voor het geluid.

 

Ik wens DKB enorm veel succes in de verdere toekomst maar of dit de laatste keer is? In elk geval wel op deze locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl