06-02-2010                                        Drents Kabaal                                    Door: Wilco

Het is al een hele tijd geleden dat deze jongens te horen waren op de FM-band. namelijk 2 april 2009. Velen hoor je zeggen: dat is nog geen jaar geleden. Klopt maar deze jongens staan erom bekend dat ze met hun eigen gelaste mast van 92 meter meerdere keren per jaar uitzenden.  

We hebben het over DKB oftewel Drents Kabaal vanuit Drenthe op 96.5 MHz. 

Dertien

Dit station zendt nu voor de dertiende keer uit. Het is begonnen in maart 2005 als marathonzender. Nummer 13 is een getal voor bijgelovige mensen. Hoewel dit station eerder geluk had met het AT, kregen ze vrijdag toch een werkbezoekje van Agentschap Telecom. Het was de dertiende keer hè.  Ze waren trouwens op donderdagavond begonnen.

 

Foei jongens’

Een coulante beambte, dat mag wel gezegd worden. Al tolereerde hij illegaal uitzenden ook niet echt. Maar hij moest machteloos toekijken hoe het station zijn uitzending kon voltooien omdat hij geen politieassistentie kon krijgen. Het team kreeg wel de boodschap om de uitzending me het grote vermogen te staken.  

De tweede harmonische was duidelijk hoorbaar in een groot gebied. Condities zijn daar weliswaar de oorzaak van. Ook bij me thuis waren daardoor vreemde signalen te horen op de radio,maar dat was niet de schuld van DKB of andere piraten. 

Aan dat verzoek heeft DKB maar gehoor gegeven. Het grote vermogen (12 kW uit een R&S-kast) werd vrijdagmiddag afgeschakeld en met een klein zendertje (4x mosfet) van ruim 1kW kwam DKB even later retour aan de band. 

Vol gas opnieuw

Toch kon het team het niet laten om het zaterdag weer te gaan proberen. De kabels werden aangesloten en de lades in de oude kast gezet en het vermogen op de acht antennes ging weer op vol gas. 

De studio zelf stond zich in een schuur waar ook de zender keurig achter dranghekken staat. Achterin de schuur bevond zich de studio op een plateau. 

CD only

Niets geen vinyl maar dat heeft dit station ook eigenlijk nooit veel gehad tijdens een marathon. Nee ze draaien alles vanaf CD. Eenvoudig en gemakkelijk. Twee losse spelers stonden tussen het nieuwe mengpaneel. Het betreft een Dateq LPM 7,3.

 

Soundprocessing

De processing hebben ze ook vernieuwd. Dit is namelijk Break-Away, de softwarevariant in goede soundprocessing en waar ook  een stereocoder bij op kan, maar hier koos DKB niet voor. Nee hiervoor gebruikten ze een R&S GC003. 

Al-met-al toch een geslaagde marathon en wanneer het station weer te horen is op de radio weten we niet, maar dat dit echt de laatste keer zal wezen, dat geloof ik zelf ook niet echt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude zender wordt ontkoppeld