28-05-2010                                                    Fanta FM                               Door: Wilco

We zijn vaker op bezoek geweest bij jonge piraten maar veelal draaiden ze in teamverband of met apparatuur van ouders. Deze keer niet want het meeste heeft deze piraat zelf op moeten hoesten. We gaan op bezoek bij Fanta FM ergens in West-Overijssel.

 

Trap op,  trap op

Midden in een woonwijk zit deze piraat. Bij het aanbellen doet moeders die druk aan het eten koken is, de deur open. Verbaasd kijkt ze me aan maar na te hebben uitgelegd waar ik voor kwam, werd ik naar de studio gebracht. Twee trappen omhoog, want de zolder is dus waar het domein zich bevindt.

 

Letterlijk een zolderpiraat, die op een tafeltje zijn apparatuur heeft staan. Het ziet er nog allemaal nog wat bescheiden uit maar die bescheidenheid doet je ook wel weer verrassen.

 

Bijna niets

Ruim 2 maanden geleden was het voor Fanta FM zeker: ik wil platen draaien op de FM-band. Enkel hij had nog helemaal niets. Geen apparatuur, alleen wat singels en een platenspelers van zijn vader, dat was het wel.

 

Patatzak

Sparen dus en met hulp van advies van derden en lage inkoopprijzen kon stap voor stap begonnen worden met het verzamelen van de apparatuur. Als eerste werd een antenne aangeschaft van het type patatzak en deze werd met stalen platen en draadeinden gemonteerd op de schoorsteen op een hoogte van 15 meter

 

Stap 2: Soundprocessing

En daarna kwam de processing. Je zou zeggen: we doen het eerst wel zonder maar nee, deze piraat wilde processing. Break-Away Live heeft hij tweedehands kunnen bemachtigen voor een paar tientjes, dus dat valt allemaal mee nog.

 

Mengtafeltje

Antenne, processing en nu moest er een mengpaneel komen. Deze werd nieuw aangeschaft. Een JB Systems de PRO16X. Het is geen uitgebreid mengpaneel maar dat is nog niet nodig. Een platenspeler, DVD-speler en een laptop met het programma BPM zijn erop aangesloten en nog zijn er kanalen over.

 

Zender

Als laatste komt de zender in beeld. Het is nu 3 weken geleden toen de zender de eerste keer aan werd gezet. Van de zender weten we het type en fabricaat niet van maar het binnenwerk is fabrieks en breedbandig.

 

Via dipswitches wordt het apparaat op de frequentie gezet. Ook zit er een stereocoder ingebouwd. Het zendvermogen is 16 Watt al geeft de meter een veel hogere waarde aan, vertelde de jonge piraat.

 

Meer power

Na 3 weken te hebben gedraaid kijkt hij wel uit naar een eindtrap maar dan niet zo’n zware. ‘Ik denk rond de 100Watt. Mooi zat op deze hoogte en in de bouw.’ Nu met een vermogen van slechts 16 Watt komen de verzoekjes binnen en laten diverse ontvangstsites nog behoorlijk afstanden zien.

 

Meer platen

Inmiddels is ook de voorraad platen behoorlijk groter geworden. Van enkele tientallen naar ruim 250 en dit zullen er alleen maar meer worden. ‘Ach ik word ook wel een beetje gematst hoor. Diverse bekende piraten zijn hier al geweest om te kijken en te helpen. Ik ben nog jong en moet dan ook nog veel leren.’

 

De ouders vinden het allemaal wel mooi maar of ze het nog zo mooi vinden als hij vroegtijdig uit de lucht wordt gehaald, vraag ik me af. Dit herinnerde me aan mijn eigen tijd. Zeker toen ik zijn domein boven op zolder betrad.

 

Uw bevel graag

Voordeel is van een zender die zich in een woning bevindt is dat er een huiszoekingsbevelnodig is. Er na vragen voordat ze woning  betreden is dan ook geen protest maar een recht. Dus een hele normale vraag.

 

Ik verlaat Fanta FM om een andere piraat te gaan bezoeken. Onderweg was de kilometerteller ruim 10 kilometer verstreken voordat er een andere piraat er doorheen kwam zetten.

 

Tot de volgende keer.