18-06-2010                                      Flora FM                                            Door: Wilco

Vandaag gaan we eens op een bezoek bij een ouder station en wel Flora FM. De impressie heeft even op zich laten wachten want ik was gewoonweg niet tevreden.

 

Idool

En eigenlijk was ik hier ook wel blij mee. De impressie heeft zo’n 3 weken ‘Under Construction’ gestaan en dat leverde nogal wat reacties op. Veel mensen spraken me erop aan waarom de impressie nog niet online stond, want voor hen was Flora FM een idool in de begintijd van dat het station.

 

Mijlpaal

We praten dan over 13 jaar geleden toen het team begon met uitzenden. Een gedegen team mag je wel rustig zeggen. Dertien jaar alweer, voor sommigen een mijlpaal, zelfs voor piraten met meer dan 30 jaar ervaring. Maar voor de meeste piraten is 13 jaar al erg veel, zeker gezien hun leeftijd van tussen de 20 en 30 jaar en soms nog jonger.

 

Flora FM kent de klappen van de zweep want menig keer zijn ze uit de lucht gehaald en voor die tijd was het behalen van de krant een normale zaak. Enkele oude knipsels hangen nog in de nieuwe studio.

 

Ongekend populair

Zes keer AT-bezoeken heeft het team gehad maar nog steeds zijn ze niet fan van deze fanclub. Maar de wilde haren zijn er inmiddels wel uit of toch niet? Voor 1997 was het team al ongekend populair en zelfs het vermogen uit een 4x CX was voor die tijd erg hoog te noemen.

 

In 2001 na 4 jaar draaien was het mooi geweest. Het geld en de zin waren op, maar hetzelfde team stopte nog wel elke maand 25 gulden in de pot en dat doen ze nog steeds al zijn de guldens vervangen door de euro’s.

 

Wel plannen

Kortom, tussen 2001 en 2010 is er flink gespaard.  En dit jaar besloten ze om toch weer terug te keren in de ether.

 

Van het harde spaargeld werd een keet gekocht en deze werd opgeknapt tot studio, waar vele handen licht werk maakten. De studio is nog niet helemaal af maar dat komt allemaal nog wel. De puntjes op de i moeten nog worden gezet.

 

Zendapparatuur

We gaan eens kijken bij de mast en de zender, want ook de mast is een oude bekende en staat op een hoogte van 55 meter met erin 8 antennes. Deze is aangesloten op een nieuwe Suonu-sturing en een Suono-eindtrap die 540Watt levert.

 

Maar dit setje gaat er weer achterweg. De wens is om met het oude spul van 1996 te gaan draaien en dit setje staat al klaar in de keet

 

Oude zender

Een aparte zender al is de bouwer niet onbekend, een JUA maar deze zender zie je niet vaak, en dat kan ook niet want er zijn maar twee van gebouwd. De sturing is breedbandig en doormiddel van dipswitch op de frequentie te zetten. Voor 1996, toen de zender werd gebouwd, was dat iets aparts en unieks.

 

Maar voordat de zender in gebruik gaat, moet hij nog wel worden nagekeken om te kijken of hij nog werkt volgens de eisen van deze tijd.

 

Soundprocessing

De processing is erg simpel, want wat er achter staat is een eenvoudige Multicom MDX4400, maar lang zal dit niet meer zo zijn, want een Behringer MDX8000 met een Symetrix 422 als leveler staan boven op de plank om aangesloten en afgeregeld te worden.

 

Het laatste dat laten ze doen door iemand die de kennis en het geduld heeft en er wat meer kijk op heeft.

 

Apparatuur

Dit team heeft uiteraard wel het nodige aan vinyl maar het is geen must om daar mee te draaien. Een dual CD-speler staat er van Denon, type DN4000 en 2 platenspelers van Akai, de ATT 05u. Het mengpaneel is een Samson L-1200.

 

We nemen afscheid van dit team maar weten dat ik zeker weer eens een kijkje ga nemen.