11-09-2010                               Friese Bier Studio (FBS)             Door:SKH

De tweede keer van dit team dat ze aan de band zijn met hun mobiele bier studio, vandaar de Friese Bier Studio. De naam klinkt goed op de FM. Op donderdagmiddag (9-sept) klokslag 14.00 uur ging het signaal in de ether en dat duurde tot de daaropvolgende zondagnamiddag.

 

Een caravan -niet bijzonder groot- heeft dit team ingericht als studio, maar alle ruimte is perfect benut want ondanks dat alles binnen aanwezig is valt de ruimte waar gasten en diskjockeys zitten toch lekker ruim.

Mast
Het team heeft de laatste weken hard gewerkt om hun mobiele ook echt mobiel te maken. Een uitschuifbare kantelmast van twee kokers met daarin een topbuis van aluminium is permanent bevestigd op de dissel van de caravan. Uitgeschoven staat het totaal op een hoogte van 26 meter en dat is genoeg om het noorden van Friesland te voorzien van de muzikale klanken.

Antennes
Twee stuks semi breedbanders van het merk Boedha Broadcast zorgen ervoor dat het signaal de lucht in komt en dat werkt naar volle tevredenheid van het team. Boedha Broadcast, nooit van gehoord? Eén van de teamleden is de bouwer van deze antennes.

 

Zender
De stuurzender en eindtrap die dit team gebruikt bestaat uit een RVR Blues en een RVR VJ 1000, genoeg voor een kilowatt zendvermogen.

Audio
De Friese Bier Studio draait veelal met de welbekende ronde zwarte schijven. Om daar de muziek vanaf te halen hebben ze twee platenspelers van het merk Akai, type ATTO5U, in de studio staan. Aangevuld met de Tonar Banana-elementen zorgt dit voor een leuk geluid.

 

Soundprocessing

Via het mengpaneel, een Behringer DX1000, gaat het geluid naar het soundprocessingsetje van Warsanis 1401 m2 (voorzet) en een  DSPX-min waar tevens de stereo in is verwerkt. Ook is daar nog een kastje aan toegevoegd, de Pira 32, om een stukje RDS tevoorschijn te toveren op tuners.

 

Tijdens drukte en de slaapvragende uren maken de DJ’s gebruik van een laptop en OTS DJ om dan de muziek te kunnen verzorgen. Voor de spraak is een Virtualizer aanwezig om wat echo toe te voegen.

Locatie
De locatie was bijzonder: een mooie buurt waar normaal weinig verkeer komt maar wat nu een toppunt van belangstelling was.De buren links en rechts wisten de studio en de snacks en drankjes dan ook goed te vinden.

 

Deze jongens kennende zullen we -zolang het mogelijk is- nog vaak op de radio horen en dat is voor velen geen probleem want gezellig is het, zowel in de ether als in de studio.