30-10-2010                                        Geweld uut Grunn                             Door: Wilco

Vandaag hebben een keuze, of een impressie in Overijssel of in Groningen. Tja, thuiswedstrijden zijn wel makkelijk en mooi omdat ik veel piraten ken, maar je horizon verbreden is ook wel eens goed. Op naar Grunn dus, en wel naar station Geweld uut Grunn.

 

Een stukje sfeerbeschrijving

Ruim een uur en 15 minuten rijden , zegt TomTom. Achter Emmen begint het einde van de wereldbol, althans zo lijkt het. Grote vlakten waar alleen nog boeren bezig zijn om te oogsten of het land klaar te maken voor het volgende seizoen.

 

En af en toe aan de horizon een teken van leven van een dorpje. En niet te vergeten de vele hoge masten die hier zijn gepoot en die deze streek gelukkig nog rijk zijn.

 

Bijzonder mastje

Gelukkig zijn we niet van de aardkloof gevallen, want na een lange weg -nadat ik het dorpje Kopstukken door ben gereden- komen we aan bij Geweld uut Grunn. Een plaatselijk café is nu eigendom van deze piraat. Achter het perceel staat de 45 meter hoge zendmast. Een bijzondere constructie, maar dat het werkt is wel duidelijk.

 

Zendapparatuur

Precies 45 meter en daarbij komt nog 7 meter NAP wat dus neerkomt op 52 metertjes. Bovenin 6 eigenbouw antennes maar wel een fabriekskoppelbalk. Uit dit antennepark komt iets meer dan 5 kW zendvermogen uit een Elenos T5000 eindtrap, daarvoor een RVR SF300 als tussentrap en een RVR PTX 30uht sturing. Dit setje staat opgesteld in een paardentrailer.

 

Alles werkt, maar niet vanaf het begin. Het was de bedoeling om vrijdag in te schakelen maar donderdag tijdens de test bleef enig signaal uit. Wat nu?

 

Fire

Een riskant avontuur, zo bleek later, want er zat een verkeerde stroomkabel tussen, waardoor de zender ook in de brand had kunnen vliegen en niet veel meer waard was geworden dan 350 kilo oud ijzer. Maar gelukkig gebeurde dit niet. Nadat het probleem was gelost is donderdag de marathon van start gegaan.

 

Knauwen

Ik had verwacht dat ik bij knauwende Groningers terecht zou komen, wat ik ook hoopte, ieder zijn dialect en dat vind ik mooi, maar het zware accent bleef uit.

 

We zijn het gesprek begonnen met een bak koffie aan de stamtafel, relax en machtig gezellig. Dat het gezellig was bleek ook wel. We hadden nog een piraat in deze omgeving willen bezoeken maar vadertje tijd liet ons dat niet toe.

 

Vinyl

Een kijkje in de studio dan maar, tenslotte is dat de keuken van het geheel. We weten dat vinyl in Overijssel en met name in Twente bijna een must is, maar ook hier weten ze er wel raad mee.

 

Dit alles wordt afgespeeld door twee verschillende platenspelers. Dat ze verschillend zijn heeft als reden dat de ene platenspeler maar op één kanaal werkte. Tussen het draaiende vinyl staat een Dateq Styx mengtafel en onder het meubel  staan nog losse CD-spelers

 

Soundprocessing

Processing, tja met een vermogen van 5Kw is dat geen luxe maar een must. Een Omnia 3Fm-T staat er voor het geluid. Voor de spraak staat een DBX286A processor.

 

Een leuk en gezellig station, zo heb ik ze leren kennen. En deze lege plek op aarde is niet zo leeg als ik dacht. De stroom aan verzoekjes is daar het bewijs van.

 

Allemaal fotografen

Na foto’s te hebben genomen bleek dat ik niet de enige was die foto’s maakte. Ook het AT heeft foto’s gemaakt. Misschien  kunnen ze me de volgende keer even berichten, zodat ik deze afstanden niet hoef te rijden.

 

Ik denk dat de foto’s van AT wel goed zijn gelukt, maar aan de tekst moeten ze nog wel wat sleutelen waarschijnlijk.

 

Geweld uut Grunn, bedankt voor de impressieaanvraag.

 

Filmpje Geweld uut Grunn 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl