03-09-2010                                                    Hit Gigant                              Door: Wilco

Het tweede station waar we naar toe gaan zit een stukje verder Twente in maar we bevinden ons nog steeds in het noorden van deze regio.

 

Aangekomen op de locatie klinkt de muziek al uit de schuur, maar ik kan niets ontvangen op de radio. Hoe kan dat? De zender is stuk, vertelt de vrouwelijke piraat die ook ons heeft uitgenodigd.

 

Internetstation

‘En dat is balen omdat dit onze eerste gezamenlijke uitzending is via de ether,’ krijg ik te horen. ‘Velen van ons hebben de ether jaren geleden verlaten om te gaan draaien via internet via www.hitgigantradio.nl.’

 

Gelukkig is het nog vroeg en is er tijd genoeg om alles te repareren. Ik werd uitgenodigd om maar eens een kijkje te nemen bij de zender. Deze staat een eindje verderop waar ze al druk bezig zijn om te kijken naar het probleem.

 

En dat ziet er niet best uit. Een JUA-stuurzender met er achter een Elenos T2000, die in een crossauto staan opgesteld, knalt elke keer eruit via de aardlek nadat het de eerste 12 uur perfect heeft gewerkt.

 

Kom maar halen

Een piraat verderop werd gebeld om te vragen om ze hun setje dit weekend konden lenen. En dat is het mooie van de piraten: dit is allemaal geen probleem. ‘Je komt hem maar halen,’ is de reactie van de buurtamateur.

 

Een transporterbus met een tandemasser verschijnt even later naast de mast van 45 meter waarin 4 gepiekte antennes hangen.

 

Kiekeboeh

De zender bevindt zich langs de snelweg waar al snel bezoek op de ANWB-pechplaats stil komt te staan. Wat is het? Spionnen, de gemeente, AT, politie, piratenfans, een hijger, of gewoon een blauwe Renault 19 met pech?

 

Ik probeerde nog in te zoomen met de camera naar de Volvo die daar stond maar helaas. ‘Er verandert toch niets door. We gaan toch wel verder met uitzenden,’ is de nuchtere reactie.

 

Terug in de lucht

Na nog wat tegenslagen vanwege niet passende antennepluggen en problemen met de audioverbinding van mast naar studio werd uiteindelijke 4 uur later de zender weer aan de band gezet. Tijd om weer terug te gaan naar de studio.

 

In een mooie oude schuur bevindt zich de studio onder een partytent. Eindelijk is er weer signaal te horen op de FM-band en ze hopen dat het nu net zo mooi gaat als met de verzoekjes als vanmorgen.

 

Veel meer verzoekjes

‘Het is heel wat anders dan wat we gewend zijn. Via internet waar het aantal verzoekjes behoorlijk lager is dan via de FM-band. Ook het aantal luisteraars is nu velen malen hoger. Via internet ligt het gemiddelde tussen de 30 a 40 luisteraars en dan doen we het helemaal niet slecht.’

 

Duur alternatief

Het is wel helemaal legaal maar je moet niet zien wat het allemaal kost voor deze betrekkelijk weinig luisteraars. Honderd euro per maand aan Sena-kosten. Dat is iets wat ik niet bepaald bevorderlijk vindt om piraten een alternatief te bieden.

 

Ook de kosten van de stream zijn niet echt gratis. Tweehonderd euro per maand ben je gewoon kwijt aan bijkomende kosten, aldus het team, voordat er ook maar één piratenkraker het internet opgeduwd is.

 

Apparatuur

Twee Citronics PD45draaitafels worden gebruikt voor het vinyl met er tussenin een Behringer mengpaneel UB1832FX-Pro. Als andere muziekbron wordt MP3 gebruikt en komt vanaf het software programma BPM.

 

Omnia One

De soundprocessing is een geleend setje omdat ze normaal niet uitzenden via de FM-band zijn de kosten voor een eenmalige aanschaf te hoog. Een Omnia One zorgt voor het cleane geluid.

 

Snackbar

We verlaten Hitgigant, normaal was het de bedoeling om nog een piraat te bezoeken maar het was al laat, tijd om de aardappels op te zoeken. Thuis natuurlijk.

 

 

 

Zender 1

 

 

 

 

Zender 2