23-10-2010                                                    KPN                                       door: Wilco

Zaterdagmorgen, de eerste dag van de vakantie en op de agenda staan enkele impressies. Maar we gaan vandaag niet ver weg, was mijn bedoeling. We gaan op bezoek bij een plaatselijke piraat, gewoon een bakje koffie halen.

 

Een SMS van KPN in Twente. Of ik nog kom? Ja eigenlijk niet maar dan flitsen er weer mooie herinneringen van vorig jaar voorbij, dus we gaan toch maar naar KPN 2010.

 

Goed doel

KPN is een team dat probeert elk jaar één keer uit te zenden voor een goed doel. En dat doel was vorige jaar een zorgboerderij. Dit jaar gaat de opbrengst naar ‘Samen Tafelen’ voor oudere mensen.

 

We komen aan bij het team en gelukkig staat de mast bij de studio. Het is toch echt wel het mooiste als alles bij elkaar staat. Gewoon het gevoel van piraat dat zijn kindje, de zender dus, in de buurt is.

 

Mast

Het signaal is in veel provincies goed te noemen en condities zijn er dit weekend niet echt goed, maar dat hoeft ook niet altijd. Maar als test zou het wel mooi zijn, maar waarom? Vanwege het grote vermogen.

 

We gaan een kijkje nemen bij de mast die op 70 meter staat met erin 6 hagelnieuwe fabrieksantennes van het merk CTE. Ze kunnen een vermogen aan van 20 kW continu en dat geldt ook voor de koppelbalk, ook van CTE.

 

Zender

Ook de tussenkabels en de antennekabel met een lengte van 100 meter zijn hagelnieuw. Het resultaat: 15 kilowatt in en 0 Watt retour op de meter.

 

Zendertje

Die antennes van 20 kW continu is ook wel nodig en bij het openen van de deur is duidelijk waarom. Een enorme kast staat er met een vermogen van 15 kW die zo’n 850 kilo weegt, iets meer dan de oudjes zoals de kasten van R&S.

 

Italiaans girl-power

Maar dit is geen Duitse dame maar een hele jonge slanke dame van amper 7 jaar oud van het merk RVR met krap 30.000 uur op de klok, al is de buis net nieuw ingebrand.

 

Spiksplinternieuw

De studio bevindt zich in een enorme spiksplinternieuwe loods die net klaar was voor gebruik. Maar voordat de landbouwvoertuigen hierin gaan moet hij ingewijd worden, en wel door een uitzending van KPN.

 

Zoals we gewend zijn gaat KPN voor kwaliteit en dat zien we overal terug in de studio. Van martelen willen ze niets van weten. ‘Knooien hebben we vele jaren geleden al genoeg gedaan,’ krijg ik te horen.

 

Soundprocessing

Als je alleen al kijkt naar de processing, daar gaat je mond van watertanden. Het is geen doorsnee apparatuur van piraten maar voor echte freaks en extreme liefhebbers. En hier hebben we een liefhebber.

 

Van de techniek van de processing heeft hij geen verstand. ‘Zie het als een mooi auto. Daar hoef ik de motor niet van te kennen en dat kan ook niet, want ieder zijn vak.’

 

Omnia

Het is duidelijk: een Omnia 6 staat hier en de gedachte gaat al uit naar de Omnia 11 als hij leverbaar is. Voor de Onnia staat nog een extreme leveler van Ariane Sequel, likkebaarden dus.

 

Voor de spraak gebruiken ze Symetrix 628 digitale processing, al is de microfoon knakenwerk. De goede microfoon vangt teveel op in de deze grote ruimte dus vandaar.

 

Ondanks het hele mooie setje valt een eigenbouw RDS wel op. Niets mis mee trouwens. Een andere RDS komt nog maar deze werkt erg goed dus het is nog ff zoeken wat ze echt willen.

 

Vinyl, vinyl en nog eens vinyl

We vegen onze mond af en kijken naar de studio met het vele vinyl dat van één persoon is. Geen gesleep met eigen koffers door de DJ’s, maar alles is beschikbaar gesteld door Radio Luxemburg, een vinylkenner bij uitstek.

 

Het vele vinyl wordt gedraaid vanaf 2 Reloops spelers type RP-4000m3ds met als mengpaneel een D&R Airmate.

 

Balletje?

We gaan ons nog even onder de bezoekers en de rest van de teamleden begeven. En door de goede catering werd me van alles aangeboden. Het zag er goed uit, maar sorry, geen trek. Tja dan kan je ook geen cijfers geven voor de gehaktballen , vertelde ze lachend. Nee dat niet, maar ook geen cijfer 1.

 

We gaan met goed gevoel weer enkele reis Ommen.

 

Filmpje KPN