02-10-2010                            Kracht van 8                                Door: Joery (Brouwerpower)

Het weekend van 1 tot en met 3 oktober stond in het teken van De Kracht van 8 uit Salland. Een formatie van een paar man sterk, heeft een marathonuitzending neergezet vanuit de Parel van Salland.

 

Opbouw

Donderdags ben ik al even gaan kijken bij de jongens. Ze waren bezig de mast op te zetten maar helaas door een probleem is deze mast niet gebruikt. Na snel overleg kon er een andere mast geregeld worden van ongeveer 45 meter.

 

Bovenin de mast van 45 meter hingen 2 antennes van de 3 sterrenparade. Dat de dikke jongens z’n werk prima deden bleek wel. Grote delen van Nederland werden gehaald.

 

Zender

De zender was een Elenos E2000R waaruit ongeveer 2 kW werd gehaald. De bedoeling was om het signaal, dat over ongeveer 300 meter moest worden verzonden, met een straalset vanuit de studio naar de zender te versturen. Maar helaas de straalset wilde geen stereo en RDS doorsturen.

 

 “Dan maar een kabel over de grond” werd er gelijk gezegd.  Naar een tijdje te “knooien”met de modulatiekabel die overal en nergens tussendoor moest, was het uiteinde eindelijk bij de zender en kon de zender aan op vol vermogen.

 

Draailocatie

De jongens van De Kracht van 8 hadden het goed voor elkaar. Een warme en geluidswerende geïsoleerde werkplaats die net nieuw gebouwd is, werd beschikbaar gesteld door de plaatselijke loonwerker.

 

In de werkplaats stond een net gerestaureerde schaftwagen waarin de jongens zaten te draaien. De schaftwagen was netjes afgewerkt van binnen en bood prima plaats voor een draaibar.

 

Apparatuur

De platenspelers die ze gebruikte waren twee Reloop RP-2000MK3s en een dual CD-speler van Reloop, type RMP-2660s. Het mengpaneel was een Dateq, type LPM 7.3.

 

 

Stereotools

De klanken werden uit het mengpaneel naar een computer gestuurd. Hierop draaide de software van Steretoool 5.02 voor de soundprocessing en opwekking van het stereo en RDS-signaal. Het complete MPX-signaal werd nu via de lange modulatiekabel naar de zender gestuurd.