09-04-2010                                        Kracht van 8                                     Door: Wilco

Kracht van 8, vanuit Salland,, een weekend lang aan de band en nu maar hopen dat het beter loopt dan vorig jaar.

 

Circus

Vorig jaar leek Kracht van 8 meer op een circus dan op een marathonzender. Door de gemeente werd de uitzending bijna onmogelijk gemaakt, want men duldt geen feesttenten. En daarom hebben ze het dit jaar anders gedaan.

 

Geen feesttent maar de uitzending komt vanuit een kleine schuur. Alleen toegankelijk voor een kleine groep genodigden, al is er buiten op deze agrarische locatie genoeg ruimte voor belangstellenden.

 

Ook voor de zekerheid staat hier geen zender of mast, nee deze staat wel ruim 8 kilometer verderop , maar daar gaan we straks naar toe.

 

Streampje

Het zonnetje schijnt maar binnen in de schuur ,waar de studio zich bevindt, is het nog fris. Via de speakers hoor je de muziek en op de achter een vertraging van de muziek van de stream.

 

Voordat het signaal de ether in gaat wordt het eerst via een stream getransporteerd naar de zendlocatie om vervolgens de processing in te gaan en daarna via de zender gaat het signaal richting de ether.

 

Apparatuur

Tussen de gebouwde bar staat het mengpaneel een Dateq LPM 7,3 en links en rechts de 2 platenspelers van Reloop RP-2000MK3s. Ook de dual CD-speler is van dit merk, type RPM 2660s. Processingloos verlaat het signaal de studio via de stream met shoutcast.

 

En toen was er ruis in de vertraging die de stream maakt van ruim 30 seconden. Wat is er aan de hand? Een aantal leden verlieten de studio om te gaan kijken. Wij drinken nog even de koffie op en maken enkele foto’s om een tijdje later ook te gaan kijken want het signaal blijft ontbreken.

 

Hallo is daar iemand

Acht kilometer verderop zijn we aangekomen bij de mast die op een hoogte staat van 55 meter met erin 2 breedband antennes van de drie sterrenparade, maar verder is het daar stil.

 

Stil in die zin van mensen, niemand is aanwezig, terwijl het aggregaat brulde en de eindtrap de Elenos E2000DR (een Mosfet goed voor ruim 2 kw) stond te draaien in de koelstand zonder vermogen. De zender staat dus uit en de voeding voor de zender staat ook op off.

 

Niet veel later komen de piraten terug met een nieuwe stuurzender onder de arm. De oude sturing heeft het begeven en die moesten ze vervangen. Vandaar dat het even duurde voordat ze er weer waren. De Elenos-stuurzender werd aangesloten en het vermogen voorzichtig weer opgeschroefd. Het signaal is er weer.

 

Stereotool

Even kijken naar de processing, maar hiervoor moeten we in de woning bij de zendlocatie wezen waar de computer staat met het programma Stereotools. Deze software maakt het signaal uit de stream zendklaar voor de ether.