22-05-2010                                        Kruwagen FM                                               Door: Wilco

Kruwagen FM is alweer een paar dagen aan de band als ik naar de Veluwe ga. Het station dat ook succesvol draait tijdens het Pinksterweekend. In Ommen onderweg naar dit station luisterde ik al mee op de 98.10 MHz, en na een kleine 45 minuten was ik op locatie.

 

Tralies

Alleen moest ik nog langs de kalverboxen met de jonge pinken heen rijden om vervolgens de wagen te parkeren op het gras. Enkel op passen voor de koeienvlaaien. Een beetje rebels ziet het er wel uit van de buitenkant. Een oude legertent staat opgesteld met ernaast achter tralies de zendinstallatie met mast en zender. Ik houd hier wel van.

 

Het zendvermogen is niet extreem maar de resultaten zijn prima te noemen. Wellicht komt het door de goede condities die er momenteel zijn. De mast staat op een hoogte van 44 meter met erin 4 eigenbouw antennes en tevens eigenbouw koppelbalk.

 

Zendinstallatie

De 98.10 MHz is op zich niet zo’n geweldige frequentie om op te draaien, al is hij in de regio van Kruwagen FM wel redelijk schoon. Dat ligt elders in Nederland zoals in Twente en Friesland wel anders. Het vermogen kan ook niet zo hoog en bedraagt 900Watt uit een T800 van Elenos en een eigenbouw breedband stuurzender.

 

Oud beestje

Alles wordt gevoed door eigen stroomvoorziening met een aggregaat, maar wel een heel oud beestje. De 4 cilinder takkert met veel lawaai over het weiland maar aan dat geluid ben je snel gewend. Na het lawaai lust hij wel wat meer aan brandstof dan zijn jongere concurrenten, vertelde een teamlid.

 

Veluwe staat toch ook wel een beetje bekend om een regio waar piraten nieuwe muziek durven te draaien en zelfs après-ski platen, maar dit station draait voornamelijk klassieke piratenmuziek. Altijd succes verzekerd bij de luisteraar, maar dit komt ook omdat het station veelal vanaf vinyl draait.

 

Apparatuur

Uiteraard is CD geen enkel probleem die vanuit een dual CD-speler komt van Numark, type CD1.2. Terwijl het vinyl vanaf 2 verschillende platenspelers komt met Tonar Banana elementen.  De MP3-computer  was wel aangesloten maar deze is in rap tempo in de hoek gezet.

 

Mengpaneel nieuw en….

Het mengpaneel is een Dateq Apollo, splinternieuw uit doos. Helaas werkte deze niet toen ze hem uit de doos haalde. Een vervangend mengpaneel van een medepiraat loste het probleem tijdelijk op.

 

Soundprocessing

De processing is veelal Behringer, 2x MDX2600 een Suppressor DE-2000 en een JB System Multiband Processing zorgen voor het geluid van de muziek. Voor de spraak is de JB System DE-600 in gebruik samen met de microfoon de Shure C606. De stereo/RDS is een eigenbouw een oud beestje zo te zien maar voldoet allemaal nog prima.

 

Deze piraat heeft de uitzending kunnen volbrengen van donderdagavond rond de  klok van 21:00 uur tot zaterdagnacht.