11-06-2010                                        Lachende Vagebond                         Door: Wilco

Het lijkt wel vrijdag de dertiende, maar het is toch echt de elfde. Nadat ik de eerste piraat (PCH) heb bezocht gaan we naar de tweede en tevens de laatste voor het weekend. Andere bezigheden en geen auto beschikbaar remt mij om meer impressies te maken. Ook hier hebben we te maken met pechvogels.

 

Tijdens de rit kwam ik langs een mast met veel activiteit, terwijl de TomTom aangaf dat we er nog lang niet waren. Dat klopte, want op deze locatie stond de mast alleen maar.

 

Ho stop beveiliging

Drukke werkzaamheden op de zendlocatie. mag je wel zeggen. Want ook hier werkte het niet zoals ze dat graag zouden willen. Nee, de kast die het vanmiddag eerst prima deed liet het afweten. Elke keer als de hoofdspanning werd ingeschakeld sloeg de zender gelijk in de beveiliging. Wat nu weer?

 

Dit wisten ze niet en om alles uit te sluiten ging de mast weer plat om de antennes door te meten met een MJF (meetzender met staandegolf-meter). Rechtop wil dat niet want dan ontvangt de MJF teveel signalen uit de ether en raakt van slag.

 

Vocht

Alle pluggen werden losgehaald en doorgemeten maar de waarden waren allemaal perfect, zowel van de coax als de antenne. Dan zat de oorzaak dus toch in de zender. Na wat meten en zoeken was het duidelijk: vocht. De zender had vanmiddag aangestaan maar door het klamme weer ontstond er condens omdat de zender warm was en de omgeving te vochtig en te koud.

 

Verfstrippers

Verfstrippers op de zender en na enige tijd -terwijl een ander ploeg het hele systeem weer klaarmaakte- kon een poging worden gedaan om de zender te herstarten. Dit leek beter en na de test ging de hoogspanning erop en kwam de zender op vermogen. Weliswaar nog wat stotterend maar hij werkte. De laatste druppels vocht verdwijnen wel al de zender aanstaat.

 

Katrol vast

De mast kon weer omhoog naar ruim 70 meter. De katrollen maakten gierend lawaai door al het gewicht dat omhoog moest worden gehesen. En plots stond alles stil: wat nu weer? Hij wilde niet verder en na een inspectie in de mast bleek één van de katrollen vast te zitten.

 

Een optie was om deze te verwijderen en dit werd dan ook gedaan, maar ook dat kostte extra tijd. De zender stond gelukkig al wel aan en voor deze operatie hoefde de mast niet meer naar beneden. De reparatie vond plaats terwijl de zender aanstond.

 

Studio

Tijd voor een kijkje in de studio die een eindje verderop stond. In de middle of the nowhere staat een oude boerderij of een restant ervan. Jaren geleden was ik hier ook al maar het team heeft de woning of wat het ook is netjes opgeknapt, zowel van binnen als van buiten. Zelfs straatwerk is om de locatie gelegd.

 

En dit mag ook al niet

Te mooi allemaal, want welke instantie zou wel eens roet in het eten kunnen gooien? Juist de gemeente en dit is al de meest gehate gemeente vanwege de felle dwangsommen-jacht op piraten en feesttenten.

 

Het hele binnenwerk en de bestrating moeten er binnenkort weer uit, maar na overleg mag de bestrating wel blijven zitten. Maar de bar moet eruit gebroken worden, want op deze manier lijkt het wel een café, vind de gemeente.

 

Extra uitzending

Ik vond het nog wel mee vallen, maar de hoge heren hebben daarover beslist en daarom is er nu een extra uitzending voordat alles wordt afgebroken. Jammer maar het is niet anders. Het is een mooie locatie die al een tijdje het domein is van de Lachende Vagebond

 

De piraat die tijdens de impressie draaide wilde niet op de foto maar is helemaal bezeten van vinyl. Dat werd afgespeeld met 2 Citronics PD45 tafels met in het midden een Soundcraft Spirit ES mengtafel. Voor degene die het fijn vonden om van CD te draaien stond een Marantz speler en een oude computer met het programma BPM ter beschikking.

 

Dubbele DSPX

Alles zag er netjes en verzorgd uit en dat gold ook voor de soundprocessing. Twee broadcast-processors staan boven op elkaar voor het geluid en daar moest nog wat aangesleuteld worden. De DSPX-FM die minimaal mee draaide met eronder de DSPXtreme die voor de klanken zorgde.

 

Buiten dat deze processors niet buiten de lijntjes zijn te krijgen, was er nog een analyzer om mee te kijken hoe strak alles onder de maximale zwaai blijft en dat bleef er ruim onder.

 

Onder het schrijven worden we goed verzorgd door een sapje en nog beter een droge worst.

Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen bij deze piraat.